≡ Menu

Характеристика и усложнения при инфекция с вируса на рубеола

Рубеола или така наречената „немска брусница” е инфекция, която може да доведе до тежки усложнения, ако заразеното лице е бременна жена. Заболяването се разпространява чрез капчици от секрети на горните дихателни пътища, които се разнасят по въздуха. Инкубационния период на инфекцията е от 14 до 16 дни. Симптомите на немска брусница са свързани с повишена температура, лимфаденопатия, обрив и конюнктивална руменина, но всички те преминават за кратко време. Най-често обрива започва от зоната на лицето и постепенно обхваща цялото тяло, като постепенно пъпките изчезват в последователността, в която се появяват. Понякога заболяването може да породи някои усложнения, като артрит, главоболие, конюнктивит и др. При поява на инфекцията при бременни жени, особено в първия триместър, може да бъде предизвикано състояние, наречено симптоми на вроден рубеолен синдром. В много от случаите, това води до увреждане на плода, което включва: катаракта, сърдечни увреждания, умствена изостаналост и др.

Имунизацията с жива ваксина е единствения начин за профилактика на немска брусница. Тя трябва да се прилага, когато децата са на възраст 15 месеца и втори прием когато са навършили 4 години. Имунизацията обикновено се прилага в комбинация с ваксина за морбили и заушка. Тя се нарича MMR ваксина.

Рубеола е заболяване, което изисква някои по-специални грижи. Необходимо е детето да бъде изолирано от други хора за определен период от време. Пациента е безопасен дотогава, докато изчезне и последната следа от обрива. Следенето на телесната температура е друга стъпка в грижите за болния. За облекчаване на дискомфорта, можете да дадете на детето парацетамол или ибупрофен. Избягвайте използването на аспирин в такива случаи, тъй като това може да предизвика развитие на синдрома на Рей, който води до чернодробна недостатъчност и смърт.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!