≡ Menu

Дентално здраве

Съвети за денталното здраве

Доверете са на ортодонтска клиника, които ще ви ориентират най-точно за нуждата да използвате модерни продукти като избелващи пасти, вода за уста и конци за оптимално здрави зъби и венци.

Дори и при най-стриктно спазващите съветите на стоматолозите и отбягващи захарни и тестени продукти хора, понякога се забелязва зъбна плака, развитие на кариес или най-нежелания проблем – парадонтита. За да се ограничи риска от тях дентистите съветват зъбите да се мият около пет минути три пъти дневно, а веднъж на ден да се отстранява плаката от междузъбните пространства и венците със спираловидна интердентална четка или ако зоните са твърде малки – с конци за зъби. Когато сте с добра устна хигиена четката и пастата могат да бъдат и най-обикновени. По важни са техниката, системността, търпението и спазване на добра дисциплина. Ако имате парадонтит изберете мека четка, която да няма гумено или силиконово покритие в горната част при косъмчетата, и билкова паста. За поддържане на нормален биофилм, лекарите препоръчват богато съдържание на триклозан и флуор. За профилактика на кариеса, плаката и парадонтита се доверявайте единствено на вашия стоматолог. Хубаво би било дори да имате две четки – за сутрин и вечер, както и две пасти – за избелване и за полиране. Добре би било след миене на зъбите да ползвате профилактично или лечебно вода за уста.

Изберете разтвор без алкохол и съдържащ натриев флуорид, съветват специалистите, но все пак е строго индивидуално. Хигиенните разтвори за изплакване на уста разтварят плаката и така тя се отстранява. Те освежават дъха и подготвят плаката преди миене. Не ги използвайте без да са ви предписани, защото по изкуствен път променят нормалния биофилм и естествената защита намалява и може да причините сухота, рецесивни процеси или гъбички. Това се отнася най-вече за води, съдържащи хлорхексидан. Те биват предписвани обикновено за срок от около две до максимум три седмици.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!