≡ Menu

Брадикардия – сърдечни аритмии предизвикващи забавен пулс

Брадикардията представлява спад в сърдечната честота, като при нея пулсът е под 60 удара в минута. При здраво сърце, честотата на ударите е между 60 и 100 в минута, но при получаване на сърдечни аритмии, при които електрическите импулси започват да се подават много бавно, тогава човек започва да изпитва доста проблеми.

При някой хора, особено при спортистите, брадикардията може да достигне и до нива от около 50 удара в минута, но това може да бъде и нормално състояние, тъй като сърцето е много силно и с по-малко контракции може да осигури необходимата кръв за цялото тяло.

От друга страна обаче, при обикновените хора брадикардията се счита за аномалия, която може да предизвика замаяност, слабост, липса на енергия или припадъци.

Ако брадикардията е причинена от медицински проблем, тогава се получават и допълнителни симптоми. Например, хората които страдат от тежък хипотироидизъм в комбинация с този тип аритмии могат да получават много често запек, мускулни спазми, да наддават на тегло, да имат много суха кожа и коса, да са необичайно чувствителни към ниски температури и други признаци, които са свързани с ниските нива на тиреоидни хормони.

Колко дълго ще продължи брадикардията зависи най-вече от нейните причини. Например, при един добре трениран атлет, бавният пулс може да продължи толкова дълго, колкото атлета поддържа обичайното си ниво на физическа активност. Ако обаче брадикардията е в резултат от страничен ефект от лекарство, то тя ще изчезне след като действието на хапчето изчезне. В случай на брадикардия в резултат на хипотиреоидизъм, тя ще отмине след лечение с хормони на щитовидната жлеза. Някой форми на сърдечни аритмии обаче не могат да се коригират сами, като при тях се налага поставянето на постоянен пейсмейкър, който да регулира сърдечния ритъм.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!