≡ Menu

Тенденции в развитието на туризма през летния сезон на 2014 година в България

Активният туристически сезон у нас е през месеците юни, юли, август през който има най-много туристи.

Съществува тенденция която оформя и друг тип туристи, които посещават нашите курорти не през пиковия сезон, а преди или след него. Те се възползват от добрите условия на българските курорти, но на значително по ниски цени. Всяка година преди юни и след средата на август, цените на всички предлагани от страната на хотелиерите услуги са с нива от 20-25 % по ниски спрямо тези в активния сезон. По ниските цени и топлото и приятно време на месец септември го прави предпочитано за отдих на много туристи предимно от Русия, Украйна, Румъния и Германия, когато всеки турист може да се наслади на пълноценна отдих и спокойствие близо до природата.

Трябва да отбележим, че хотелите в България се посещават не само от млади хора и семейни двойки, но и от хора в пенсионна възраст, пътуванията на които се финансират по различни програми на ЕС. Освен пенсионерите, които пътуват в България, има и процент от хора, които решават да почиват точно в последния момент, без да обмислят нещата предварително. Точно тези клиенти по този начин могат да се възползват от големи намаления, които се предлагат от страната на всички хотели по Черноморието.

Има и такива клиенти, които са запознати с така наречените сайтове за колективно пазаруване, които предлагат намаления в размер на 50%. Има и хотели по Черноморието, които също, от своя страна предлагат интересни оферти с намаление от 10% за тези, които се записват в последната минута.

Предлагайки по-евтини нощувки и туристически пакети, хотелиерите разчитат да привлекат повече туристи и да запълнят по този начин местата в хотелите си.

През август месец на тази 2014 година в края на юли всяко пето легло в Бургас беше празно, което е доста странно, предвид това, че туристи от Русе не са се отказали от почивка в България. В Балчик през тази година заетостта на хотелите е достигнала 75% спрямо 85% миналата година.

Варна отбеляза ръст на туристи през летния сезон на 2014 година. През летните месеци морския град бе посетен от руснаци и румънци. Хотелиерите от Варна се надяват да напълнят хотелите си с туристи предвид многобройните промоции. В Пловдив през лятото на 2014 година също бе отбелязан силен наплив от туристи. За първото полугодие на 2014 година бе отбелязан ръст от нощувки в размер на 33% спрямо същия период на миналата година.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!