≡ Menu

Сицилия – на една ръка разстояние

Сицилия е една от дестинациите, към които последните години се увеличава интереса за почивка на море. Различни оферти за почивки в Сицилия може да намерите на сайта www.alfatour.bg

Сицилия е едно място, на което римските богове и богини и техните истории се преплитат с древногръцките и като резултат митологията на острова е придобила пъстър и оригинален вид. Ще се спрем на две такива места, излезли от легендите.

Според легендата малкият високопланински град Ериче бил основан от сина на Венера, тук се скрил от преследвачите си Дедал и си отпочивал от подвизите Херкулес. Построен е на височината Сейнт Джулиани (750 м) и е запазил средновековния си облик с лабиринта от тесни калдъръмени улички, някои от които толкова тесни, че по тях можел да мине само един рицар на кон, около 60 стари църкви, крепостта. Атмосферата е невероятна, достатъчно е да се отклониш от главната улица, по която върви потокът туристи и сякаш се връщаш с машина на времето няколко века назад. Катедралата от 14 в. се различава от обичайните италиански катедрали с белия таван, сякаш от слонова кост, и каменните плетеници, напомнящи брюкселска дантела.

Гледката от кулата до катедралата прилича на картина от арабско градче – и нищо чудно – тук са идвали картагенци, сарацини. А и на панорамата, откриваща се към Трапани, високата скала Монте Кофано и островите, просто погледът не може да се насити..

Както всички знаем италианците са много религиозни и следваща легенда, която намира пристан на острова е отново с християнски корени.

Това е легендата за „Черната Мадона“.

Към днешна дата тя се намира в град Монреален, който е нещо като предградие на Палермо, в планината Капуто.

Според легендата тя се озовала на острова през 8 век, когато моряци я донесли от Византия. Когато се озовали близо до острова започнала силна буря и те се приютили в заливчето. Когато всичко утихнало и те решили да потеглят Мадоната не позволила на кораба да потегли и той не помръднал от мястото си. Тогава моряците разбрали, че тя иска да остане на острова и я поверили на монасите в малкия скален манастир.

Под нея има надпис „Черна съм, но съм хубава“.

Според друга легенда местна жена дошла, за да благодари на мадоната за изцелението на дъщеря си. Щом зърнала черното и лице възкликнала „Дойдох толкова далече, за да видя някой по-грозен от мен“. Веднага щом го казал и дъщеря и се подхлъзнала и паднала от скалите. Жената започнала да се моли на Мадоната и чудото станало. В морето се издигнала пясъчна ивица. И до ден днешен тя съществува и влиза навътре в морето на около 1.5 км. Много често хората казват, че има формата на жена с дете.

И така Сицилия е едно магическо място, където освен да се насладите на пясъчните плажове можете да се потопите и в историята и приказките и легендите, така че си заслужава човек да отиде на море в Сицилия.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!