≡ Menu

Предложения за селски туризъм в Родопи

Да предпочетеш селски туризъм в Родопи, вместо почивка край морето, става желание на все повече туристи от страната и чужбина. Защото задъханият градски ритъм на живот, замърсяванията на природата, ограниченията на бетонните сгради задушават съвременния човек и не му позволяват да си почине пълноценно. Затова в страната ни се разработват усилено програми за селски туризъм в Родопи – най-обширната и мистична българска планина, чието очарование привлича като магнит посетители от цял свят.

Разнообразни са предложенията за почивка в родопските села. Орехово, Кръстатица, Смилян, Ягодина, Момчиловци, Гела, Маджарово – това са само незначителна част от живописните местенца, в които човек може да релаксира и да е в баланс със себе си и света. Гостоприемството на родопските селяни е пословично. То връща посетителите отново към различните кътчета на най-обширната българска планина.

Освен радостта от вдишването на чистия въздух туристите имат и възможност да се включат в атрактивни занимания от селския бит като приготвяне на традиционни родопски ястия и чеверме, тъкане на станове, засаждане на зеленчуци, надсвирване и др. Уютът на къщите за гости и семейните хотели допълва представата за атрактивността на селския туризъм в Родопите. Съчетаването на традиционен бит и модерни постижения е неповторимо очарование за туристите в родопските села.

Мекият и постоянен климат е важно предимство за развитието на селски туризъм в Родопи. Желаещите да опознаят природните забележителности на тези легендарни места могат да се отправят по екопътеките и да усетят тръпката на откривателството. Атракция са и организираните фотосафарита, каране на моторни шейни през зимата или риболов. Посещенията в пещерите Ягодинска и Дяволското гърло са най-популярните дестинации за любителите на селския туризъм в Родопите.

Изненадите за отдалите се на почивка в китните родопски села са безкрайни. След дълги планински преходи или спортове на открито топлината и комфортът на семейните къщи и хотели в Родопите ще накара почиващите да се почувстват като у дома си. Самите жители на тези малки, но красиви селища осъзнават предимствата от развитието на селски туризъм в планината Родопи и с ентусиазъм участват в направата на нови комплекси за отдих. Така се подпомага и поминъкът на местното население, а и страната ни печели все повече почитатели.

Естествено е, когато човек е на почивка в Орфеевата планина, да чуе вълшебния звук на каба гайдите и протяжната родопска песен. Красивата природа зарежда и с усещането за митичност и вътрешна сила, които освобождават съзнанието от натрупания стрес.

В някои от самобитните родопски къщи и вили се предлагат дори и спа процедури и масажи, така че и най-претенциозните туристически вкусове да бъдат задоволени. Времето доказва категорично, че развитието на селски туризъм в Родопи е не само рентабилна инвестиция, но и очарователна мечта за българи и чужденци.

Селски туризъм в Родопи

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!