≡ Menu

Почивка в Лозенец и разглеждане на екзотичните места – Камъните в Беглик Таш

Беглик Таш е тракийската светилница на Лозенец. Това място е уникално и за всеки турист и гост на града. Тук съществуват много места, където е желателно да се разходят посетителите и да зърнат красотите. Изключително подходяща ще е обиколка, съчетана в дъждовните дни, когато времето не позволява плаж на местността Беглик Таш.

Беглик Таш е разположен на 13 км. от селцето Лозенец, намира се в резервата Ропотамо и след Приморско. Пътят до там може да се направи с кола, като се следват указателни табели, а малко преди самия Беглик Таш има отбивка, където е време да се остави автомобила и да се продължи пеш.

Пътя продължава през гора, върви се 15 до 20 минути и се достига до голяма зелена поляна. На самата нея има огромна камара от камъни, върху скалиста повърхност. Това са и прочутите приказни камъни на светилището

Мястото е открито през недалечната 2003 г., а в древността местните са обожествявали местността, чрез принасяне на олтарни жертви на боговете. Така камъните са се превърнали в известния днес своеобразен храм. С годините хората са започнали огромни камъни, събирани от околността, с чиято помощ построили жилища за жреците на храма. Някога Светилището е служело като манастирите днес.

Тук са съхранени жертвеника, върху, който се смята, че са принасяни само растителни жертви, но не и от животински произход.

Тук има разположен слънчев часовник, който разделя деня на шест части.

Легендата на Беглик Таш разказва за Одисей, който е преминал през светилището, с цел да се допита до прорицателите и да поднесе дарове на боговете, преди да тръгне на митичното си пътуване.

Цялата местност на Лозенец предлага една изключителна почивка за всеки, но определено трябва да се посетят и разгледат места като Беглик Таш, които носят духа на древното и митично.

В курорт Лозенец има идеални условия за ценители и храни и напитки. Заведенията сервират няколко вида кухненски ястия, напитките са освежаващи и летни, а гостоприемството на хотели за настаняване не познава граници.

И какво повече може да иска човек за лятната ваканция, от това, което самия Лозенец предоставя. На всичкият този красив фон, придружен от чиста природа, прелестни плажове, неповторим лукс и комфорт, забавления, забележителности само можем да плануваме поредните екзотични почивки.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!