≡ Menu

Пътеводител на Холандия – красива и цветна земя

Амстердам – красива и цветна земя, набраздена от хиляди канали, рекички и блата. Изненадващо е това колко ценно е всяко парче земя за холандеца и колко любов го превръща в ниви и цветни градини. Абсурдно е да се види пустееща земя, затрупана с отпадъци, с която тук за съжаление отдавна сме свикнали. В тази част от Европа красивото е издигнато в култ. Всеки се грижи за градината в къщата му да е по-красива от тази на съседа, а от всеки храст надничат порцеланови джуджета и феи.

Минавайки през супермодерния Ротердам, се редуват скъпи хотели и футуристични стъклени сгради на банки с малки магазинчета за сувенири, предлагащи море от пъстри, дървени саба и луковици на лалета. Холандците са известни със своите умания за проектиране на сгради.

Незабравими са паркингите за емблематичните за Холандия велосипеди, но понякога гледката е като кадър от абсурден филм – представете си дърво, до което е завързана с дебела верига… Половин колело или някое, което никой не е ползвал повече от три години, чийто разпад напомня арт инсталация. Следват не по-малко красивият Утрехт и Хага, която напомня дама в строг костюм за чаено парти от 20-те. И накрая – Амстердам. Слизайки в центъра пред хотел Виктория, който е един страхотен архитектурен проект, веднага ви залива вълна, по-скоро море от шумни туристи. Всеки има своята цел – някои буквално тичат към първия coffee shop и излизат като след урок по аржентинско танго, разпръскващи във въздуха упойващия аромат на първокласен хашиш.

Групички зрели мъже, избягали от жените си, изпаднали в унес от летните намаления по търговската улица, трескаво търсят по картата Red Light Street, където срещу 50 евро имаш огромен избор от раса, възраст и килограми жени. Следват бира с приятели в някои от кокентните пъбове на Dam Square и лекият шок за повечето българи да пият малка бира за 6 евро. Но вълнението, че си в най-щурият град действа като упойка срещу различията в стандарта. След приятния шок на първия ден се „приземяваш” постепенно и можеш да разгледаш музея Мадам Тюсо и задължително музея на Ван Гог.

{ 1 comment… add one }
  • самолетни билети 07.07.2012, 23:57

    Много добра статия, след седмица ще бъда отново в Амстердам – интересно място, по различно от други дестинации

Leave a Comment

error: Content is protected !!