≡ Menu

Какво очаква българският туризъм през 2015 година?

Експертите прогнозират една трудна за туристическия бранш в България година, която е свързана с поредицата от стресиращи събития, които ще въздействат негативно на българския туризъм. Причините за това са няколко: доста напрегнатите отношения между Русия и Украйна и продължаващите, макар и вяли бойни действия в Донбас, сривът на рублата спрямо долара и еврото, фалитът на няколко големи туристически оператори в Русия и в Украйна, санкциите на Запада срещу Москва, лошото време (наводнения, порои, многобройните дъждове и градушки, които през изминалата 2014 година заляха големите ни градове). Всички тези фактори притесняват експертите и те очакват трудна туристическа година през 2015-та.

Фалита на няколко големи туроператора в Русия доведе до спад на туристическия поток от страната на братушките, тъй като хората губят надежда и вече не вярват на организираните пътувания, които се предлагат от страна на многобройните туристически агенции. Трябва да отбележим, че за някои от туроператорите фалитът е доста изгоден, тъй като точно по този начин те успяват да съхранят своите активи, а всички загуби остават за сметка на застрахователите. Това е изгодно за туристическите компании, но не и за клиентите им, които остават по средата на пътя, безпомощни и изоставени, губейки с всеки изминал миг доверие не само към туроператорите, но и към родната си държава. Това означава, че през 2015 година вероятно по-малък брой руснаци ще се престрашат да пътуват зад граница. Експертите разчитат на овладяване на ситуацията от страната на Русия, което да предотврати последващите фалити на туристическите компании. По същия начин се очакват позитивни промени и в Украйна, където всички разчитат на това, че престрелките ще спрат и ситуацията отново ще се стабилизира.

До лятото остават не повече от четири месеца, но хотелите в Слънчев бряг, Созопол, Несебър активно се подготвят като се правят леки ремонти и каквото е нужно за предстоящия летен сезон въпреки лошите прогнози и очаквания. Може със сигурност да се каже, че още в началото на 2015 година се наблюдава интерес към закупуването на недвижими имоти не само от страната на българите, но и от страна на чужденците.

Те пристигат в България не само да почиват, но и да закупят имот в страната ни. През зимните месеци на годината се наблюдава повишен интерес към зимните ни курорти, предимно към Банско, където можете да си починете комфортно и в същото време почивката за семейството ви няма да излезе много пари.

Само за изминалата 2014 година България бе посетена от около 6 милиона туристи, от които над 50% бяха Руско езични туристи. Туристи от Германия, Холандия, Англия и други също посетиха страната ни, но техният процент на посещения у нас бе доста по-нисък спрямо руснаците. Освен това руснаците идват в повечето случаи през летния туристическия сезон, докато англичаните и скандинавците предпочитат да почиват през зимния сезон на годината.

Дали проблемът ще бъде решен? Всичко зависи от политиката на страната ни, от желанието и способността на нашата туристическа индустрия да представя туристическите ни дестинации, за да можем да привличаме все повече и повече туристи на почивка у нас.

По същия начин Министерство на туризма трябва да направи всичко необходимо, за да защити интересите на бранша, да го подкрепя и в никакъв начин да не го спъва с излишни бюрократични спънки като допълнителни лицензи, разрешителни и други подобни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!