≡ Menu

Как да подготвим колата си за лятото – част 1

През лятото започват пътешествията. Въпреки повишените цени на бензина и дизела, по пътищата започва надпревара, което означава, че колата трябва да бъде подготвена и запасена с необходимите авточасти.

Задължително е да обезпечите безопасността – както своята, така и на цялото си семейство. По този начин ще спестите и пари, тъй като поправката на повредени авточасти по пътя излиза много по-скъпо, отколкото ако минете през тази процедура преди да тръгнете.

  1. Проверете летните гуми. Недостатъчно или прекалено затегнатите, стари или криво поставени гуми могат да станат сериозна причина за аварии на пътя, особено в летните жеги.

При повишаване на температурата налягането в гумите се променя. Важно е да се проследи препоръчителната стойност на налягането и чрез манометър да се измери текущото, за да се поддържа оптимално ниво по време на път.

При недостатъчно налягане краищата на гумата започват да се измъкват, увеличава се натоварването на страничната стена. При висока температура такава гума може да се пръсне. Прекаленото налягане, от друга страна, намалява контакта с пътната настилка.

Не забравяйте резервната гума! Няма нужда да я носите, ако състоянието й е по-лошо от това на другите четири. Проверете и нея, убедете се, че не е силно износена.

  1. Сменете маслото и масления филтър

Сред задължителните манипулации върху вашия автомобил през лятото е смяната на маслото и проверката на масления филтър. Маслото е кръвта на автомобила. То смазва и охлажда движещите се части. Въпреки инструкциите на производителите, не чакайте автомобилът да натрупа 10 хил. км., за да смените маслото, правете го на всеки 5 хиляди км. или веднъж на всеки 3 месеца. През лятото двигателят е подложен на най-сериозно нагряване.

За да проверите маслото, запалете автомобила за няколко минути, след това паркирайте на равна повърхност и изключете двигателя. Отворете капака и вземете маслената сонда. Сега трябва да проверите две неща – нивото на маслото и неговата прозрачност. Ако нивото е ниско, долейте или го сменете изцяло. Маслото трябва да има жълтеникаво-кафяв цвят. Ако е потъмняло или в него има много замърсявания, трябва да смените и маслото, и масления филтър.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!