≡ Menu

Масло от чаено дърво – състав и приложение

Маслото от чаено дърво се добива от листата на растението Melaleuca Alternifolia. В Австралия аборигенските племена използват директно намачкани листата като ги налагат върху рани, изгаряния и порязвания. Антисептичните свойства на растението са били отлично познати на месните. То получава името си британския изследовател Джеймс Кук през 1770 година.

Състав

В днешно време са познати и изучени множество етерични масла и съпоставени с тях това от чаено дърво е сред най-полезните. Отличава се с наличие над 100 компонента, но предимно са терпенови въглеводороди.

За да се различи колко е полезността и качеството на едно етеричното масло, се съблюдават най-вече два компонента – цинеол и л-тернинеол. Тяхното съдържане не трябва да надвишава границите от 15% за първото и 30% за второто. В противен случай се наблюдават раздразнения по кожата след употребата му.

При маслото от чаено дърво цинеолът е точно до 15% и има следи от л-тернинеол. Наред с тях другите органични компоненти са монотерпени 50%, детерпени 40%, виридифлорен 1%, В-терпинеол 0,24% и следи от алигексаноат. Последните три дори не се срещат в други растения.

Заради състава си, маслото от чаено дърво се повлиява много от светлина, топлина, влага и контакт с въздух. Съединенията могат да се разпаднат много лесно и за това е неговото съхранение трябва да е на тъмно, прохладно и сухо място. Обикновено се използват стъклени шишенца, които трябва да са плътно затворени.

Приложение

За него можем смело да кажем, че притежава широкоспектърно действие. Това масло е сред най-силните антисептици. Интересен факт за него е, че през далечната 1920 г хирурзи са използвали маслото от чаено дърво за почистване на рани и предотвратяване на инфекции, защото притежава противовирустни и противогъбични свойства.

Ако ви се налага да провеждате терапия с патогенни микроорганизми (от рода на Стафилококи) ви съветваме да прибегнете до свойствата на маслото от чаено дърво.

При проблеми с белите дробове също можете да се доверите на ефекта от това етерично масло. То има много ускорено отхрачващо действие. Прочиства дихателните пътища и значително подобрява състоянието ви.

Лечебните свойства на маслото от чаено дърво повлияват отлично дори и тежки респираторни заболявания, както и такива в устната кухина като пародонтоза, гингивити и др.

Маслото от чаено дърво се прилага с голям успех и за разрешаване на външни проблеми по кожата. Лекува различни видове рани и загноявания. Облекчава сърбежа при ухапване и стимулира възстановяването на кожата след изгаряне.

Съвсем успешно можете да се справите и с паразитите по кожата като краста или дори въшки. Преди да прибегнете към употребата му е добре да си направите тест за поносимост. За целта капнете една-две капки от маслото върху вътрешната страна на китката и го втрийте. Изчакайте един час. Алергичните реакции като силно зачервяване и сърбеж са много рядко срещано явление.

Употреба в козметиката

Маслото от чаено дърво е много предпочитана съставка при продуктите за чувствителна и проблемна кожа. Можете да го срещнете в кремове, емулсии, гелове и лосиони. То успешно премахва акне, мазоли и други козметични дефекти. Прибавя се и към шампоани, когато са насочени към премахване на пърхот.

Ароматерапии с масло от чаено дърво

Съвсем не е случайно използването на това етерично масло при ароматерапии. Неговият благоприятен ефект е свързан с подобряване на психическото състояние. Има успокояващо действие. Намалява стреса, тревожността и напрежението. Помага за повишаване на работоспособността, като подобрява концентрацията.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!