≡ Menu

Как да поддържаме обувките си

Още със своето създаване обувките са били само и единствено средство за предпазване на краката от екстремните външни условия – режещи миди, гореща земя, ледено студена земя и какво ли още не. Не след дълго обаче те се превръщат в част от модната индустрия. Дамските дрехи и обувки показват стила, красотата и дори социалния статус на една жена. Много от тях си признават че имат над 15 чифта дамски обувки в гардероба си и продължават да си купуват нови ежемесечно.

За да не превръщаме обувките си в еднодневки сме длъжни да се грижим за тях и да ги поддържаме качествено. Причините са много: обувките ще изглеждат дълго време като нови, ще спестим пари от купуването на нови, ще запазим любимия си чифт по-дълго, дизайнерските обувки ще издържат много по-дълго и ще оправдаят парите си.

Поддръжката на обувките основно зависи от материалите, с които са изработени. Да започнем с най-често срещаната материя – кожа. Тя е издръжлива, винаги модерна и се използва при всички видове обувки – дамски, детски, мъжки, високи токове, сандали и каквото още можете да се сетите. Предполагам повечето от Вас вече знаят че когато не поддържаме едни кожени обувки те изсъхват и се напукват. За да ги запазим добре хидратирани, трябва да ги полираме редовно. Полирането освен че прави обувките ни красиви и лъскави има и много други невидими на пръв поглед функции. Създава предпазен слой, защитаващ от вода, прах, слънце и други неблагоприятни условия.

Други често използвани материали при изработката на дамски обувки са велур и набук. В много от случаите наподобяват кожа, но са доста по-деликатни и лесно се повреждат. Особено от вода. За това е добре да ги защитим от нея. Другия проблем е праха, който се задържа изключително лесно върху въпросните материи. Специално за велура има специални гумени четки за почистване от прах. Горещо Ви препоръчвам да се сдобиете с една такава, особено ако имате повече от един чифт велурени обувки за поддръжка. Такива инструменти не се срещат във всеки квартален магазин, за това ще Ви кажа как може да ги поддържате и в домашни условия. Обикновеното тиксо може да свърши страхотна работа за премахването на прах. Колкото до кожените обувки – ако нямате специални препарати, течния парафин ще ги замени много успешно и ще изгради защитен слой срещу вредните влияния на външната среда.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!