≡ Menu

История на първите естествени аромати – био парфюми

Когато от нас лъха на определен аромат, да речем на чисто пране или прясна праскова, веднага и несъзнателно асоциираме тази миризма с част от нашата памет.

Мирисът може да предизвика чувства и да върне спомени, които отдавна са забравени. Парфюмът е съвсем проста алхимия, която овладява някои от най-честите аромати. Хитра комбинация от тях, за да се получи уникален мирис за отделен човек може да превърне няколко капки в истински екстаз. На такъв в голяма доза са способни някои био парфюми.

За да се разберете парфюм обаче, трябва да започнете от самото начало. Предлагаме ви заедно да се върнем назад във времето на древните египтяни.

История на първите парфюми:

Египтяните са първите отговорни за произхода на парфюмите. Те използват аромати във всичко, от религиозни погребални церемонии и до ежедневно носене. Богатите елити на египетското общество, мъже и жени, украсявали себе си с аромати от лилия, за да покажат състоянието си. Персите използвали парфюмът като знак за политически статут, докато гърци и римляни започнали да се разглеждат ароматите като форма на изкуство. Така последните започнали да произвежда масово парфюми в съответствие на качеството. По-късно станали много популярни и био парфюми.

Археолозите наскоро откриха парфюмена фабрика от 2000 г. пр.н.е., в Кипър. Както изглежда тя се специализирала в производството на аромати като кориандър, лавър, мирта, лавандула и розмарин. Парфюмът бавно се разпространява по целия свят и за известно време, аромати са използвани в религиозни церемонии. През 1190 г., парфюми започват да се произвеждат в Париж с търговска цел, а от там разцъфтяват в масивна промишленост.

Как парфюм се прави:

Египтяните използват за създаване на мехлеми и балсами етерични масла, смесени с няколко аромата. Днешните парфюми, използват много по-сложен метод на подготовка. Желаните аромати, в определени количества, се смесват с етанол или етанол и вода. Концентрацията на аромата зависи от това какъв вид парфюм се прави. Вярно е и това, че парфюм, може да има състав до 40% от ароматен материал. Парфюми има и само до 20% от ароматен материал, което води до по-лек, по-фин аромат. Всичко зависи от желания парфюм.

Видове парфюми:

Всеки един парфюм, е силно концентрирана смес на аромат, който се състои от около 30% ароматни съединения. Тоалетната вода има не повече от 15% концентрация. Що се отнася до това дали аромата е мъжки или женски демографски, идентификаторът е част от създаването на парфюми. Най-честите парфюми са флорални, океански, цитрусови плодове, дървесно-ориенталски нотки и пр. За такива свидетелстват видовете био парфюми.

Арома източници:

Днес, много парфюми използват синтетични аромати. В исторически план и с някои съвременни естествени производители на парфюми, ароматите са извлечени от етерични масла от растения, животни и дори водорасли. Синтетични творения, предлагат аромати, които не съществуват в природата. Съществуват и не малко спорни въпроси около това дали синтетичните аромати са по-добри или по-лоши от натурални аромати, но в крайна сметка, става дума за въпрос на лични предпочитания на клиента. Едно е сигурно, че днес много популярна е козметиката с био парфюми.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!