≡ Menu

SEO с прости инсрументи

Основната задача на специалистите по оптимизация на сайтове е събиране, сортиране и анализиране на информация преди всичко друго. За по-запознатите вече е ясно, че тази информация е за броя входящи линкове, вида им, текста им и др. За да направим списък с тези линкове ни трябват инструменти, които никак не са “прости”. Повечето от тях са уеб базирани и се заплащат всеки месец. Те обаче ни дават един куп с линкове (в повечето случаи – хиляди на брой), които не ни говорят много. Те не са сортирани по никакъв критерий и са доста трудни за какъвто и да е било анализ. За да направим такъв вече идват на помощ “простите” SEO инструменти. Тук основно визирам Excel. Много от Вас ще кажат “Това изобщо не е SEO инструмент”. До някъде сте прави. Не е създаден с тази цел, защото по това време оптимизацията на сайтове все още е прохождала. Но сега намира страхотно приложение в тази сфера.

Excel ни помага да сортираме, форматираме и анализираме вече събраните данни. Той съдържа много функции, които са подходящи за SEO специалистите, но не са известни на средностатистическия потребител. Ще разгледам някои от тях, а останалите остават за домашна работа.

Основно уеб дизайнери, програмисти и маркетинг специалисти са тези, които започват да се занимават със SEO оптимизация. В предишната им работа не се е налагал задълбочен анализ на данни. За повечето от тях е било достатъчно просто да бъдат адекватни с използването на Excel.

За да подобрят SEO стратегиите си, специалистите имат нужда от сериозен и задълбочен анализ на данните. Адекватното използване на Excel вече не е достатъчно. SEO клиентите вече стават доста по-запознати със това понятие и изискват по-детайлни доклади за работата на всеки SEO ентусиаст или пък такава фирма.

Ако формулите, конкатенацията и if условията не Ви говорят нищо – продължавайте да четете. Това са основни функции на Excel и се използват в ежедневно от онлайн маркетинг експертите.

Конкатенацията съединява няколко текстови низа или клетки съдържащи текстови низове в един. Ето го и синтаксиса: CONCATENATE (текст, А2 (колона), друг текст,…). Крайния резултат ще съедини всичко в едно. Може да се използва, за да съединим на едно място линка + текста му + допълнителна информация за него. Във всички случаи тези данни първоначално ще бъдат в отделни клетки.

Нека се запознаем и с нещо по-сложно – функцията LEN. Тя ни дава дължината на текстовия стринг в дадена клетка. Доста е полезна от SEO гледна точка. Например за мета описания и заглавия. При тях имаме ограничение за символите. След като въведем всички тези описания от сайтовете си в таблица, спокойно и без никакви усилия може да проверим дали изпълняват условието за дължина.

Нека навлезем още по-дълбоко в тази програма и да видим какво друго ни предоставя тя като функционалност.

COUNTIF е функция, която ни връща като резултат номера на клетките в определен район, които отговарят на зададения критерий.
Ето и нагледно как точно изглежда синтаксиса: COUNTIF (А:С,”http://”). Досещате ли резултата какво ще ни върне? Ще върне броя на всички линкове в колоните A,B и C. Как проверяваме за линк ли? Всеки низ, съдържащ в себе си “http://” е линк. С тази функция може да отделим всички линкове от домейни, завършващи на .org, .com, .bg и т.н. Така ще разберем кои домейни, какъв процент от всичките ни линкове заемат.

Функциите в Excel са много. Разгледахме по-важните от тях. Който се е запалил по идеята и смята че може да ги използва за анализ на данни е добре да разгледа официалния сайт, където са описани всички съществуващи функции.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!