≡ Menu

SEO – магия, родена от качественото съдържание

Здравейте, хайде да поговорим за SEO! Искате ли? Като млад копирайтър аз бях и продължавам да съм силно увлечен по SEO. Отдавна чета публикации на тема SEO, имам личен блог, където публикувам разнообразни статии и проверявам кое работи и кое не, опитвам се да постигна добър SEO ефект в полза на семейния бизнес.

Какво научих за SEO и нагласите на българския бизнес?

Работих в една компания преди повече от година. Почти от самото ми постъпване шефът поиска значимо Интернет присъствие и сериозна програма за SEO. Той не се изрази точно по този начин, понеже е от по-старото поколение. Каза ми просто, че иска да присъства в пространството.

Аз започнах активна SEO програма – текстове, оптимизирани по ключови думи, присъствие на тематични Интернет събития и форуми, създаване на външни и вътрешни линкове, активност в социалните мрежи /по-конкретно Facebook/ и т.н., Само че още в началото се натъкнах на проблем – тотално неразбиране и незачитане на работата ми и нейните специфика и значимост от страна на колегите и на ръководството. А на мен ми трябваше съдействие.

Качествен SEO ефект не може да се постигне без подкрепа – най-малкото информационна. За да си добър в SEO трябва да създаваш добро съдържание. И то достатъчно често. Ако не си информационно осигурен, ако не те осведомяват за спецификите и новостите в бизнеса, SEO активностите ти ще пострадат – по-точно ще дават малко плод.

Е, на мен това се случи. Все още неопитен, аз бях оставен сам, сякаш бях един самостоятелен, напълно отделен SEO отдел. SEO отдел, от който се очакваше сам да постигне грандиозни резултати и то на момента. Е, всъщност това, което се очакваше от мен бе съвсем прозаично – корпоративният сайт гарантирано да излезе на първо място в Google, в рамките на 2 седмици. Максимум 2 седмици! Не знам, може би ме възприемаха като SEO магьосник.

Какво направих?

Ето основните SEO активности, които предприех в така създадената ситуация:

  • Анализирах ключовите думи и изрази, по които да оптимизирам корпоративния сайт – отделих основните от второстепенните ключови думи и изрази, за да мога лесно да правя текстови комбинации.
  • Написах поредица от авторски, уникални текстове, представящи дейността на фирмата, оптимизирани по ключовите думи и изрази – използвах ключовите думи и изрази често, особено в заглавията на публикациите и в първите изречения
  • Направих поредица от публикации на оптимизирани текстове в и извън корпоративния сайт – това са така наречените Onpage SEO и Offpage SEO
  • Стараех се да правя по-чести публикации във Facebook-страницата на компанията
  • Осигурих активно участие в тематични Интернет събития, групи, форуми…

Като резултат фирменият сайт наистина отиде напред в класациите на търсачките, а при търсене по ключова дума/израз в съответния сайт-каталог започна да излиза на първо място в резултатите. Но срещнах проблем. Колегите продължаваха да ме изолират, просто не ми даваха достатъчно информация и не разговаряха достатъчно задълбочено с мен. Затова ми бе трудно да правя достатъчно чести и подробни публикации във фирмения сайт, тоест Onpage SEO-то пострада и то сериозно. Опитвах да компенсирам с Offpage SEO. Ефект имаше, но по-слаб. Освен това при опит да осъществя Offpage SEO инициатива, като участие в тематично Интернет събитие или в тематична Интернет акция например, не бях подкрепен от никого с никаква информация, дори достъп до такава не ми бе предоставен. В голяма част от случаите шефовете също пречеха – или не даваха разрешение, или го даваха, но прекалено късно и половинчато.

В резултат SEO ефектите бяха значително намалени. Когато обяснявах какво е необходимо и колко време изискват резултатите не ми вярваха. Нищо не предлагаха, но не ми вярваха и не ме подкрепяха. Е, напуснах и сега правя SEO оптимизация за семейния сайт – не че се хваля, но дръпнахме доста напред.

За да не изпаднете в или за да не предизвикате подобна ситуация помнете, че SEO изисква пълно осъзнаване на неговата специфика, дългосрочно ангажиране и партньорска нагласа на целия екип. Тогава SEO създава своята магия, родена от качественото съдържание.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!