≡ Menu

Новата структура на PPC кампаниите

В края на миналата година Google въведе нов тип PPC кампании, с които промени изцяло Google Shopping. Това даде много свобода на опитните рекламодатели, които обаче трябваше да пренастроят подхода си към Product Listing Ads (PLAs).
Специалистите, които се занимават с провеждане на Pay per click маркетинг, започнаха с интерес да изследват нововъведенията. Те установиха, че се налага да се избере структура на кампанията, преди да бъдат създадени рекламните групи. Всяка следваща група, която създавате ще е само допълнение на първите. Затова е много важно да определите продуктите, които ще оглавят групите.

PPC кампания

PPC кампания

Изборът на labels (б.а. етикети) в AdWords
Освен че различните рекламни групи имат нова структура, PPC кампанията може да се радва и на нови labels (б.а. етикети). Традиционно PLAs позволяват на рекламодателите да изберат AdWord labels, като използват label column (б.а. колоната за етикети). Кои етикети избирате да употребявате, колко често и какво е припокриването им зависи изцяло от вас, рекламодателя, който поставя своята Pay per click акция на тази платформа.

Има безкрайно много начини за сегментация на продуктите в платформата за PPC кампании на Google. В случай, че това са първите ви стъпки, можете да приложите следния пример. Бихте могли да използвате следните критерии за началото на акцията:

1. Най-продавани
2. Продукти над или под определена цена (б.а. pricebucket)
3. Сезонни продукти
4. Продукти в разпродажба
5. Цвят, размер или друга характеристика на продукта
6. Продукти подходящи за някой от половете
7. Стоки с бърза доставка

Новата структура, която е създадена за AdWords, предполага, че ще отнема по-малко време на рекламодателите, за да слагат етикети на стоките си. Това трябва да улесни създаването и направляването на всяка Pay per click кампания.

Малка свобода
Все пак от Google не са забравили за специалистите, които се занимават с PPC кампании и искат да се изявят креативно. Все още съществува опция, която позволява създаването на специални labels (б.а. етикети). Трябва да се отбележи, че не могат да бъдат създавани безкрайно много етикети.

Изборът на labels не е никак лесна работа, защото това след известно време ще определи успеха на цялата акция. Това е и причината да се налага ги обмислите много добре. В случай, че можете да ги изберете от готовите варианти, направете го. Провеждането на PPC кампания за специфични продукти или услуги може да ви накара да създадете определени labels (б.а. етикети).

Авансово време
Pay per click акциите през Google Shopping са в бета тестване на този етап. От Гугъл не искат от рекламодателите да преминават към новата структура все още. Затова няма и причина да леете пот в обмисляне на сегашните си етикети.

В случай, че сте взели решението да направите промяната още сега, има някои неща, които трябва да свършите. Ще трябва да се поизпотите, за да изберете идеалните labels. Това е една от опорните точки, върху които ще се правят докладите на Google Analytics. Освен това, ако сте решили да използвате и новата структура на Product Listing Ads (PLAs), избирайте етикетите внимателно.

Google Shopping има покритие в 23 страни по целия свят. На платформата могат да се намерят повече от 1 млрд. продукта. Това е едно от най-добрите места, на които можете да поставите PPC кампанията си.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!