≡ Menu

Link building, който изгражда бранд и репутация

Много от специалистите, които се занимават с изграждането на връзки в сферата на SEO оптимизацията, вероятно са имали доста трудна 2013 г. Google не проявява милост, когато се налага да санкционира някого при грешка в изграждането на връзки.

линк билдинг

линк билдинг

Хронология на промяната
Последната голяма новина, която разклати света на оптимизацията за търсачки, дойде в края на месец януари 2014 г. Тогава главният инженер Matt Cutts, който се занимава със спамa в Google, публикува блог пост, в който обясни, че материалите от гост автори няма да намират приложение в оптимизацията занапред. Това доведе до наистина много смут, тъй като прегражда пътя към един от основните похвати за link building.

По-рано, през лятото на 2013, отново Matt Cutts обяви, че не е много добра идея за SEO оптимизацията да се използват инфографики, за да изграждаме връзки. Можем да се върнем и още по-назад във времето, за да търсим индикации, които дават да се разбере каква ще е промяната в оптимизацията за търсачки.

Опасностите, които стоят пред link building-а
Има определен подход към SEO оптимизацията за изграждане на връзки, на който Google се стреми да сложи край. Все пак има някои елементи от linkbuilding-а, които все още могат да бъдат използвани в процеса.

Как изграждането на връзки може да се отрази зле на оптимизацията за търсачки?
На първо място, вашата работа може да стане жертва на алгоритъма. Това не се случва толкова често, колкото си мислите. Трябва наистина много да сте прекалили със забранените от Google похвати за изграждане на линкове, за да бъдете наказани. Факт е, че това ще се отрази много зле на класирането на вашия сайт.

Друг вариант, който може да въздейства зле на вашата оптимизация за търсачки, е, че някой може да ви докладва на Google. Естествено след това търсачката ще предприеме проверка на тези твърдения. В момента, в който открие, че са верни, ще бъдете наказани.

Третият вариант е някой да разбере какво правите за своя link building и да го представи на публиката. Това често се случва с блогърите на свободна практика. Тогава Google може да вземе мерки и да ви извади от резултатите за определен период от време.

Вторично засичане
Представете си, че изграждате мрежата си от връзки по един точно определен начин. След това Google започва да тества нов алгоритъм за търсене. Когато това стане реалност, можете да видите как всички сайтове, които използват този подход, ще започнат да изпадат от класирането. Много е важно да сте наясно, че Google ще пусне алгоритъма в действие, без значение колко сайтове ще бъдат засегнати. Те не се интересуват от вашите планове за SEO оптимизация, а да осигурят комфорта на средностатистическия потребител. Те правят мащабни планове, с които и най-малките сайтове трябва да се съобразяват.

Това е точно начинът, по който работят алгоритмите Panda и Penguin. Това са мащабни промени в начина на търсене, които причиниха вреди на хиляди малки и големи сайтове. Това не е така, защото в Google работят лоши хора, опитващи се да провалят месеци усилия. Те просто се стараят да направят продуктите на търсачката по-добри.

Това е реалността за SEO оптимизацията на малките и средни по големина бизнеси. Промяната е неразделна част от ежедневната работа. Най-добре е сайтовете да се опитват да бъдат колкото се може по-добре информирани за това какви промени предстоят.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!