≡ Menu

Какво трябва задължително да проверите преди да закупите изтекъл домейн

Ако имате планове да създадете нов уебсайт на компанията си, то тогава ще е необходимо да закупите нов домейн. Домейн името е също толкова важно, колкото и адресът и телефонният номер на компанията ви. По него хората ще могат да откривайт сайта ви в интернет, затова е важно да изберете домейн, който е възможно най-кратък и лесен за запомняне. Много хора се натъкват на един и същ проблем в процеса на търсене на подходящ домейн – този, който искат е вече зает. Това е довело до сьздаването на цял един нов вид бизнес – продаването на изтекли домейни.

Много хора смятат, че закупуването на изтекъл домейн, който не е подновен от първоначалния му собственик, би им дало известна преднина пред конкурентите им. До известна степен това наистина е така, тъй като, когато си купувате изтекъл домейн, вие “наследявате” част от информацията, която съществува в интернет за този домейн. Като например, може да откриете, че сайтът ви веднага започва да се позиционира добре и има множество активни линкове, сочещи към него. Все пак, добре е да сте наясно, че както можете да наследите всичко “добро”, което е оставил предишния собственик на сайта, по същия начин може да наследите и всичко лошо – лоши линкове, спам, наказания от търсачките и т.н. Затова е много важно да проверите много добре тези детайли, преди да закупите изтекъл домейн.

Първото нещо, което трябва да направите, е да се уверите, че домейнът и сайтът, който преди се е намирал на него, не са влезли в черните списъци на търсачките по някакви причини. Например, за Google (уверете се, че ще направите това и за другите търсещи машини) трябва да напишете в полето за търсене “cache:domainname.com” – като естествено заменяте domainname със домейн името, на което сте хвърлили око и вижте какво ще се покаже. Ако не намирате нищо за този сайт, то тогава може би имате проблем и не е лоша идея да се свържете с Google, за да видите дали този домейн не е влязъл в черните им списъци.

Следващото нещо, което трябва да проверите, е какво е било съдържанието на предишния сайт на този домейн. Уверете се, че трафикът, който идва на сайта ви, дали всъщност съвпада с целевата ви аудитория. Също така е необходимо да се уверите, че домейнът не се асоциира с нещо, което би навредило на бизнеса ви.

Следващото нещо в списъка ви с неща, които трябва да проверите преди да закупите желания от вас изтекъл домейн, са обратните връзки, сочещи към вашия сайт. Ако профилът с обратни връзки на домейна е изпълнен със спам линкове от нискокачествени уеб сайтове и ранкингите му са паднали поради тази причина, може би ще ви отнеме доста време и усилия, за да успеете да се позиционирате добре за вашите ключови думи. Има налични доста софтуери за проверка на беклинковете на даден сайт, така че може би е добра идея да се възползвате от някои от тях. Google също разполага с подобни иснтрументи, за да проверите линк профила на домейна, който възнамерявате да закупите. Другите търсещи машини, като Bing и Yahoo, също разполагат със свои версии на тези инструменти.

Ако откриете, че домейнът има много лоши връзки от нискокачествени сайтове, може да използвате инструмента Google Link Disavow Tool, за да ги премахнете на куп. Не забравяйте, че това може да отнеме доста време. Преценете добре дали домейн името си струва всички тези усилия или просто е по-добре да изберете ново домейн име.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!