≡ Menu

Каква е правилната “мощност” за Високоговорители?

“Колко вата може да поеме този говорител?” ​​Технически верният отговор е, че това зависи от термичните и механични рамки на драйверите и кросоувър компонентите.

говорител Практическият отговор е, че това зависи от програмния материал: неговият пик / средно съотношение или преходно съдържание и спектралната (честота).

Истинският въпрос не е каква е мощността, а какъв е оптималният размер на усилвателя, който използвате за високоговорителя?

Практическо правило за мощността на говорител

Най-доброто практическо правило се съдържа в това, което се нарича високоговорител RMS (средна квадратична стойност) мощност. Използвайте един усилвател, който е два пъти стойността на RMS. Ако не можете да намерите такъв усилвател в точно тази класация, умножете тази мощност от 0.8, а също и от 1,25, за намиране на обхвата на приемлива мощност.

Пример: Ако високоговорителят има 250-вата RMS рейтинг. Два пъти това е 500 вата. Затова приемливи граници за използване на усилвател е от 400 w (0.8 х 500) до 625 w (1,25 х 500). Всичко по-голямо от това е потенциално прекомерна мощност. Ако използвате по-малко от въпросните стойности, може да причините увреждане на клипинга на усилвателя. Не забравяйте, че изходната мощност на усилвателя трябва да бъде класиран за номиналния импеданс на високоговорител (т.е., 16, 8, 4 или 2 ома).

RMS рейтингът представлява термичната граница на захранване за високоговорителя. Също така се използва като стойност за съпоставяне на продукти. Двойният RMS рейтинг е реалистичен сценарий за най-актуалните аудио сигнали. Това са 3dB повече мощност от рейтинга RMS. Рейтингът на RMS усилвателя се базира на измерване на синусоида. Затова, използвайки два пъти мощността на RMS мощността за високоговорителя, се осигурява 6 dB повече мощност за краткосрочни върхови мощности.

Един добър високоговорител като TOA PC-648R, може лесно да се справи с такава мощност. Защо? RMS рейтингът за професионални високоговорители почти винаги се измерва с помощта на розов шум за тест сигнал. Съдържанието на този тест сигнал е нивото на RMS нивата, които са 6 db над RMS нивото. По този начин тестването на високоговорител с помощта на розов шум изисква усилвател, който може да произвежда мощност с пикове 6 db над нивото на RMS на входния сигнал към високоговорителя без клипинг. В практиката се използват усилватели с такива възможности.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!