≡ Menu

Как да направите импулсното захранване безшумно?

Електроуредите, които използват импулсно захранване в системите си, са навсякъде около нас. Тези захранващи устройства са предпочитаният избор за такава употреба, защото позволяват уредите да се включват и изключват лесно. Освен това импулсното захранване трансформира електроенергията, за да я превърне в прав ток с ниска мощност.
Също така това устройство използва само такива нива на енергията, които са необходими за задвижването на елементите й. В момента, в който електроуредът бъде включен, без значение дали използва батерия за захранване или електропреносната система, токът започва да се преобразува. Системата на импулсното захранване е изградена от няколко кръга, през които електричеството преминава. В началото то навлиза в нея с много висока мощност под формата на променлив ток. Постепенно то преминава през един кръг от трансформатори, а след това през още един. Това го прави прав ток с ниска мощност. Електроуредите могат да използват електроенергията от края на системата за токозахранване.

Какви проблеми биха могли да възникнат с импулсното захранване?
При толкова много трансформации на електроенергията се отделя известно количество топлина. Това понякога кара вентилаторите, които традиционно се инсталират в тези системи, да заработят по-шумно от обикновено. По принцип те са проектирани така, че човешкото ухо да не ги чува. Все пак с времето във веригите могат да се появяват някои проблеми и неизправности. Така започва да се отделя все повече топлина при работа. Вентилаторите се опитват да компенсират и започват да се износват, което ги прави все по-шумни.

От какво се нуждаете?
На първо място ще трябва да си набавите поялник, който има функция за изсмукване. Освен това можете да потърсите и спойка, както и масло за шевни машини. Този малък списък от продукти е задължителен, ако искате да се справите ефективно с шума, който се е появил във вашата работна система. От тук нататък има два вида проблеми с импулсното захранване, които можете да неутрализирате.

Отстраняване на свистящия звук на вентилатора
Вижте къде е включен електроуредът в захранването. Свистящият звук или съскането на вентилатора могат да бъдат причинени от външни електромагнитни смущения. Преди всичко никога не забравяйте да изключите импулсното захранване. Електричеството е много опасно при ремонт, особено с толкова високо напрежение. Следването на инструкциите за безопасност е от много голямо значение за доброто ви здраве и след този проект. Освен че ще прекъснете токозахранването, вие ще трябва да го преместите далеч от всички уреди, които биха могли да причиняват електромагнитни смущения. Това са например флуоресцентното осветление, големите високоговорители, стабилизаторите, големите батерии или плоскоекранните монитори. Преместете компютъра или устройството, в което е вентилаторът и използвайте импулсно захранване. След това го включете в електропреносната мрежа. Импулсното захранване ще се включи. Възможно е свистенето на вентилатора да е изчезнало. Ако шумът продължава, той вероятно е причинен от сухия кондензатор, който трябва да се смени.

Както вече стана ясно, смяната на елементи от веригата на импулсното захранване е не само трудно, но е твърде често и наистина опасна дейност (винаги можете да се обърнете за помощ към специалистите по импулсно захранване). Все пак, ако не го правите за пръв път, то вероятно знаете, че трябва да изключите токозахранването. Това може да ви спаси живота и да ви предпази от масивен токов удар. Премахнете повредения кондензатор и с помощта на поялник поставете новия. Купете идентични компоненти от магазина. Това ще ви гарантира, че системата отново ще заработи добре.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!