≡ Menu

Как да използвате електромотори за захранване на генератори?

Електрическите генератори имат нужда от външно устройство, които да им подава енергия. За тази цел обикновено се използват електромотори. Генераторите могат да бъдат задвижвани от газови двигатели, водни или парни турбини. Когато е достъпен само един вид електричество е наистина много удобно за захранването за се използват двигатели. Един от начините да си набавите трифазно електрозахранване за дома е да използвате монофазен мотор, който да захранва трифазен генератор.

електромотор

електромотор

Списък за пазаруване
Тук ще трябва да си набавите някои специфични неща. За да изпълните списъка, вероятно ще трябва да посетите специализиран магазин. Както вече стана ясно, ще се нуждаете от монофазни електромотори, както и от трифазен генератор. Освен това ще трябва да се погрижите да имате и разклонител и набор от гаечни ключове.

Три прости стъпки
– Това е проект, за който ще са ви необходими определени технически познания. Основите на физиката, които сте учили в училище, ще ви свършат невероятна работа. Изберете място, където има достатъчно пространство за генератора и за електромоторите. Завийте монтажните болтове така, че да скрепите двете машини заедно. Тук трябва да използвате набора от гаечни ключове. В случай, че генераторът и двигателите имат специални приложения за закрепване, трябва да използвате именно тях.

– Позиционирайте вала на генератора до валовете на електромоторите. Тези два елемента от различните устройства трябва да се намират на едно и също ниво и близо едни до други. Това е от основна важност за изпълнението на проекта успешно. Поставете съединителя така, че да свържете двата вала. Вземете подходящия гаечен ключ и затегнете болтовете и от двете страни. Уверете се, че нищо не застава на пътя на валовете. Ротацията им не бива да бъде прекъсвана от каквито и да е предмети. Това може да доведе до много неприятни последици. Този е безопасният начин да се използват производителни устройства и електромотори в дома.

– Подсигурете генератора, като го свържете с подложка или пода, като използвате болтове и гайки. Това е много важна стъпка, защото по този начин ще се уверите, че той няма да променя позицията си при работа. Сами разбирате какви опасности може да създаде това в дома ви. Отново проверете дали валовете не са блокирани от нещо. След като вече сте напълно сигурни, че е безопасно, можете да преминете към заключителните стъпки. Включете захранването и пуснете електромоторите. При осъществяването на този тест, пазете ръцете си далеч от клемите на генератора.

– Проведете тест, като възобновите захранването към двигателите и генератора. Обикновено можете да разберете по звука дали всичко е наред. Освен това следете и за вибрации. В случай, че моторите издават необикновен звук и има големи вибрации, нещо в монтажа не е протекло по план.

– При такава ситуация имате няколко опции за действие. Първо можете внимателно да повторите стъпките, които вече извървяхте. Не забравяйте да подсигурите безопасността си, като изключите захранването. За по-сигурно можете да го прекъснете направо от бушона, който се намира на контролното табло. Това е основен елемент от безопасността, както на самите вас, така и на цялата електрическа система, която се опитвате да приведете в действие. Ако отново има странен шум и вибрации, то трябва да се обърнете към специалист.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!