≡ Menu

Използване на имена на домейни в помощ на SEO оптимизацията

Находчивите инвеститори на домейни са били наясно с концепцията и ползите от използването на ключови думи в техните имена на домейни за SEO целите им от самото начало. Останалата част от света започна да схваща това едва през последните няколко години.

Докато правих едни специални новогодишни фрийланс проекти за изработка на уеб сайтове, нямаше как да не забележа една тенденция, която се наблюдава в почти всеки сайт – keyword домейните. Клиентите са заинтересовани или в намирането на великия keyword домейн, или вече имат готов такъв.

Водещи оптимизатори и дори Мат Кътс от Google са потвърдили, че ключовите думи в имената на домейни са от полза за класирането в търсачките. Ползите са наблюдавани от много хора, като някои даже смятат, че са твърде много.

Моята лична философия и мотивите ми за използване на имена на домейни, съставени от ключови думи, се простира отвъд тази най-съществена полза. В тази статия аз ще споделя някои идеи за keyword домейните и защо смятам, че всеки трябва да обмисли дали да ги използва.

Насочване по ключови думи

Причина №1, че ключовите думи в имената на домейните са от полза за SEO-то, не е заради някакъв таен алгоритъм на Google, а просто фактът, че другите уеб сайтове ще линкват към вашия сайт с помощта на ключовите думи в домейна или името на фирмата.

Име на фирмата – 2012 г. е, а името на домейна вече трябва да е съществена част от именуването на всеки бизнес. Сигурен съм, че сте чували, че избирането на име на домейн може да се окаже разочароващо. Много собственици на бизнес не са запознати с инструментите за ключови думи или с домейн индустрията около този въпрос. Това дава възможност на тези, които са осведомени, да получат значително конкурентно предимство чрез използването на ключови думи в своите домейни.

Генеричните Domains – Това са “Светия Граал” на домейн имена с ключови думи, представляващи единствено точното съвпадение на дадени термини. Генеричните домейни са обикновено много високо ценени и търсени виртуални недвижими имоти. Въпреки това все още е възможно да се сдобиете с тях на пазара на прекупвачите (aftermarket) или да помислите за нови и възникващи отрасли. Генеричните домейни могат да осигурят огромен тласък на усилията Ви за SEO.

Дългоопашати домейни- Шанс имат и онези, които желаят да се подвизават в територията на по-дългите домейни. Домейни, съставени от три думи, започват да се срещат все по-често и се използват, за да се класират по съвпадение на точните фрази, продукти и услуги. Разработване на един или повече дългоопашати домейни с ключови фрази може да спомогне в получаването на последователен целенасочен трафик от естественото търсене за тези термини.

Можете да използвате популярните Google AdWords инструменти за ключови думи, за да откриете ключовите фрази с висок обем на търсене и слаба конкуренция, които могат да бъдат налични, за да ги регистрирате като .com домейн.

Бранд

Вярно е, че имена за бранд домейните може да работят толкова добре, колкото тези, използващи чисти ключови думи. Както беше посочено в увода, ключовите думи също могат да играят роля в процеса на търговската марка (брандинг).

Ключова дума + Бранд – Използването на ключова дума, свързана с уникален идентификатор на търговска марка, е чудесна стратегия за тези с ограничен бюджет или в малко по-пренаселена ниша. Такива домейни могат да бъдат по-лесни за откриване и могат да ви помогнат, докато си блъскате главата в процеса на именуване на вашия бизнес.

Например, компанията Raleigh Catering успя да намери SEO полза с помощта на домейн като RaleighCateringPros.com. Pros суфиксът е от значение за бизнеса, но няма да се търси много от нови клиенти. Въпреки това с течение на времето сайта ще получи препратки, които включват фразата “Raleigh Catering”.

Кратки връзки – много предприятия и публикации започват да съкращават своите оригинални домейн имена или връзки. Това може потенциално да осигури допълнителни SEO ползи чрез споделяне в социални мрежи, тъй като статиите се разпространяват чрез интернет.

Ключовите думи осигуряват бързо разпознаване, което е чудесно за ползваемост, реклама и маркетинг. Те също ви носят предвидими очаквания, така че бъдете сигурни, че са с подходящо съдържание.

Не забравяйте, че имената на домейни са по същество крайъгълен камък за SEO-то. Вие все пак ще трябва да поработите усилено, за да оптимизирате сайта, неговото съдържание и да участвате в постоянно променящата се социална мрежа.

Използвате ли ключови думи в имената на домейни? Опитвате ли се да се намерите приложимия домейн? Моля, оставете коментар по-долу, за да споделите своя опит в използването на имена на домейни за SEO.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!