≡ Menu

Използване и зареждане на NiMH батерии

Какво означава NiMH (никел-метал хидрид)?

Това е материалът никел метал-хидридни (NiMH), който намира широко приложение в производството на батерии, поради редица предимства които има в сравнение с други химични елементи, използвани за направата на батерии.

Какво се разбира под памет на батерията?

По-старото поколение презареждащи се батерии страдат от ефекта на паметта. Това е се получава, когато батерията трябва да бъде напълно изтощена, преди презареждане. В противен път се намалява техния капацитет. В новото поколение на NiMH батерии не се развиват ефектът на паметта и могат да се презареждат по всяко време . Когато сте несигурни за нивото на зареждане на NiMH батерия винаги може да я презаредите, без да се притеснявате, че ще я повредите.

Какво е най-доброто приложение за NiMH батерии?

Повече от всичко мястото на NiMH батерия е където има високо потребление на енергия. Най-популярните приложения са цифровите фотоапарати, PDA устройства, преносими музикални плеъри, видео устройства и играчки. Ако осъзнаете, че постоянно купувате алкални батерии за преносими устройства, които използвате често, обмислете възможността да използвате NiMH батерии.

Колко пъти може да се зареди NiMH батерия?

Презареждащи се батерии с нисък капацитет AA -1700 до 2000mAh ма могат да бъдат презареждани до 1000 пъти за една нощ на бавен режим на зареждане. 2100-2400 Mah презареждащи се батерии могат да се презареждат до 600 до 800 пъти на бавен режим на зареждане. Новият по-голям капацитет AA 2500 mAh акумулаторни батерии имат по-голяма мощност, но могат да бъдат зареждани едва около 500 пъти.

Какви приложения не са добри места за използване на NiMH батерии?

Всяка ситуация, когато батерията не се използва в рамките на 30-дневен период или с устройства като например аларми за дим, нощни фенерчета, алармени часовници, дистанционни управления и други.

Защо NiMH батерии не е ефективна в някои приложения, като алармите за дим?

NiMH батерии се саморазреждат около 1% на ден, така че, ако се използват в устройства с ниска консумация на енергия или стоят по устройство на батерията само ще трае около 90 дни, преди да изискват презареждане.

Това, което никога не трябва да правите с NiMH батерия:

  • Никога не смесвайте батерии от различни производители.
  • Никога не смесвайте батерии с различен капацитет.
  • Никога не смесвайте батерии направени от различни химикали, т.е. NiCd, NiMH, литий и т.н.
  • Никога не изпускайте батерията, защото NiMH батерии са крехки и това води до вътрешни поражения.
  • Никога не съхранявайте NiMH батерия в хладилника.
  • Никога не я излагайте на висока температура

NiMH батерии губят ли от капацитета си с течение на времето?

Да, но нищо драстично. Ще бъдат загубени около 10 до 15% от капацитета на батерията при 400 до 800 презареждания. Този процент ще варира значително, заради качеството на батерията и зарядното устройство, както и начина по които потребителят се грижи за своите батерии.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!