≡ Menu

Айфеловата кула

Айфеловата кула (на френски: La Tour Eiffel, прякор La Дам де FER, Желязната лейди) е желязна решетъчна кула, разположена на Champ de Mars в Париж. Построена през 1889 г. като арка на входа на Световния панаир от 1889г., тя се превръща в глобална културна икона на Франция и една от най-разпознаваемите структури в света.

архитект варна

Кулата е най-високата сграда в Париж и най-посещаваният платен паметник в света, милиони хора се качват всяка година. Тя е кръстена на инженера Густав Айфел, чиято компания проектиране на сгради построява кулата.

Кулата се издига на 320 метра (1,050 фута), което като височина се равнява на 81-етажна сграда. По време на изграждането й, Айфеловата кула надминава Вашингтонския Паметник и си извоюва титлата на най-високата сграда построена от човек в света, първенство, което държи цели 41 години, до построяването на сградата на Крайслер (Chrysler) в Ню Йорк построена през 1930 година. Въпреки това, заради монтирането на антена на върха й през 1957 г., Айфеловата кула сега е по-висока от сградата на Крайслер. Ако не се смятат предавателните антени, това е втората най-висока сграда във Франция, след Виадукта Мийо.

В кулата има три нива достъпни за посетители, като срещу билет, може да се качите по-високо по стълбите или с асансьор до първото и второто ниво. Разходката от нивото на земята до първото ниво е над 300 стъпки, колкото всъщност е и разстоянието от първия към втория етаж. Третото и най-високо ниво е достъпна само с лифт, има и стълби, но те по принцип не са отворени за обществено ползване. И първото и второто ниво разполагат и с ресторанти.

Кулата се е превърнала в най-яркият символ и на Париж, и на Франция, често включвана в кадрите при снимането на филми в града.

Дизайнът на Айфеловата кула е създаден от Морис Кьошлин и Емил Ноже, които се занимавали с (проектиране на сгради), и двамата инженери. Те са работили за Строителна Фирма Айфел. След обсъждане и избиране на подходящо централно място, те започват строеж по архитектурни проекти към обявеното за 1889 г. Exposition Universelle, Световен панаир, с който е била отбелязана стогодишнината от Френската революция.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!