≡ Menu

Удачен избор на меню

За да се предложи пълноценно и полезно дневно меню са необходими солидни познания в областта на храната, рецепти и енергийна стойност на продуктите. При задълбочено изучаване на храните и хранителните вещества, които се набавят в организма на човека, посредством храната, може да се направи здравословно и питателно дневно меню, доставящо нужните калории, витамини и минерали на организма на хора от всякаква възраст.
При предлагане по добре познатата схема –като за начало – супа, основното ястие и десерт се постига определен баланс на храните и съчетаването им, така че да се поддържа интереса и апетита на консуматора. Желателно е да предлагате разнообразни блюда и да не повтаряте твърде често едни и същи рецепти и съставки. Все пак никой не иска да се храни с едни и същи храни седем дни в седмицата.

Важен принцип при съставяне на едно добро меню е да се поднася течна и задължително след това твърда храна, да се съчетават различни по консистенция храни и да се внимава да се съчетават така продуктите, че да не се получи дублиране. За пример може да дадем обедно меню, съставено от картофена супа, огретен от картофи и тиквички като основно ястие и десерт от сладки картофи.

Сами разбирате, че така поднесени тези храни не са подходящи, просто защото основният продукт в тях – картофите – не са удачен избор за три ястия наведнъж.
По-удачен избор е да се предложи агнешка супа, мусака и тиквички като основно ястие, а кекс или друг сладкиш за десерт. Така постигате разнообразие и съчетавате различни вкусове в обедното меню, с което поддържате интереса и апетита на хората, които ще консумират храната.
Преди за завършим тази статия, ще споменем още едно важно изискване при съставяне на меню – да се съобразим със сезона и да изберем сезонни зеленчуци и плодове при приготвяне на храната. Така тя ще е много по-полезна.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!