≡ Menu

Огледалата и Залата на смеха в града на поетите

Освен, че е прекрасен град с древна история, Стара Загора предлага на вниманието на посетителите различни забавления и атракции. Едно от интересните места в града на поетите (така е известна Стара Загора сред мнозина) е Залата на смеха в парк Аязмото.

Тя се намира на север от игрището по бадминтон. В нея са поставени 10 криви огледала, а последното е нормално. То е на изхода на помещението, за да излезеш от там в нормалната си визия.

 

Някои огледала са вдлъбнати, други- изпъкнали и отразяват изкривен всеки любопитен посетител- къси крака с удължен торс, тънък и издължен като солета, кръгъл и наподобяващ бъчва. Тук непрестанно цари веселие и смях в приятелска обстановка.

Залата на смеха е общински обект и работи всеки ден. Смята се, че никъде другаде в България няма подобна атракция. Изключение прави „Дом на хумора” в Габрово, но сега там има само две огледала. Входните билети са на изключително ниска цена.
Забавната Зала на смеха отвори врати през 1968 година. След това е затворена за известен период и през 2003 година е възстановена и всеки ден събира любопитни посетители.

Кривите огледала са безумно смешни и интересни, но ето малко интересни факти за обикновеното огледало? Хората са едни от малкото животни, които се разпознават в огледало. Една от основните фази в развитието на човека е „Ерата на огледалото”, когато детето за първи път се разпознава върху отразяващата повърхност. В миналото е било практика на магьосниците, гръцките жреци, шаманите, римските чародеи да се оглеждат в различни отразяващи обекти. Много от нас са чували за суеверието, че ако счупиш огледало, ще бъдеш обречен на 7 години нещастия. Китайците поставят огледало зад гърба си, защото вярват, че то ще ги пази от зли сили.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!