≡ Menu

Зоопортал- вреди ли пушенето на домашните любимци?

Най-големият български зоопортал предупреждава за вредите от пасивното пушене върху домашните любимци. Котките, например, могат да бъдат също толкова чувствителни към цигарите, както сме ние хората. Понякога може да видите котката си да напуска стаята, ако стане твърде задимено. Това е така, защото тя е чувствителна към дима от цигари. По същия начин пушач усеща дима и пасивния- започва да му пари на очите и изпитва нужда незабавно да напусне задименото помещение. Важно е да се отбележи, че тютюневият дим допринася за поява на рак на кръвта при котките.

Собствениците на котки, които пушат могат сериозно да навредят на здравето на своята котка с вредния си навик. Тези открития са публикувани в американско списание по епидемиология и сигнализират, че тютюневият дим е убиец за котката. Непушачите, които живеят с пушачи също са застрашени от поява на рак на кръвта.

В продължение на седем години се провеждат специални изследвания. Проучени са 190 котки за откриване на зависимост между количеството пушачи в домакинството и риска от поява на рак на кръвта. В Австралия най-честата причина за смърт на котките е именно ракът на кръвта. Смята се, че най-доброто лечение за тази болест е химиотерапията, която е изключително агресивна. Освен това струва скъпо и не винаги има ефект.

Тези изследвания са проведени и върху кучета в пасивна среда на пушене. Учените са установили подобни констатации и за тях, както и повишаване на риска от поява на рак на белите дробове.

Учените предупреждават за крехкото здраве на домашните любимци. Ако не можете да откажете цигарите, дръжте своите домашни животни далеч от дима, за да им се радвате по-дълго време.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!