≡ Menu

Значение на фугите

Фугите са важна част от един ремонт, както и от едно помещение, така че да може да е качествено и функционално. Свикнали сме да виждаме фуги във всяко помещение, което е покрито с плочки – тънките улейчета между тези плочки са фугите. На пръв поглед фугите изглеждат нещо доста просто и изобщо изцяло ненужно, но всъщност те са от голямо значение. Ако не са добре направени, то цялата баня, кухня или което и да е помещение, би изглеждало ужасно.

Разбира се, размерът на фугите се определя от вида и качеството на самите плочки, които се поставят в помещението – те са строго индивидуални. А за какво всъщност служат тези фуги, вероятно ще се запитате повечето от нас, които не са запознати изцяло с функциите и значението им. Значението на фугите е голямо, затова е важно да са качествено направени, тъй като в противен случай могат да предизвикат редица проблеми, чието поправяне би отнело много време и нерви.

Основната функция на фугите е да поемат напрежението при линейното разширяване на плочките, което неизбежно настъпва при всеки вид плочки и във всяко помещение, в което има такива. Ето защо е необходимо да се направят точни измервания – за да може фугите да са ефективни и добре направени, така че да „свършат работата си”. Ето защо е необходимо да се определи минимално разстояние за фиксиране на фугите – преценено е минималното разстояние, на което те могат да бъдат полезни без да предизвикват проблеми или пречки. Това минимално разстояние за фугите е точно 3 милиметра.

Разбира се, принципно определено, но както вече казахме, всичко зависи изцяло от вида на плочките, начин им на поставяне, помещението и още хиляди фактори, които далеч не могат да бъдат универсализирани.

Фугите се фиксират със специални уредчета, които се наричат кръстчета за фуги – те гарантират, че ще са правилни и няма да са криви, така че да предизвикват неудобства. Не на последно място от значение при фугите е фугиращата смес и по-точно нейния състав. Тук вече всичко зависи от помещението, но най-често плочки поставяме в банята и за този случай е добре да изберем фугираща смес, която да е хидрофобна и най-вече еластична. В противен случай водата би попила навътре и би разрушила фугите. Важно е фугите да се почистят след поставянето на плочките, защото иначе по тях ще остане лепило, което би могло да увреди фугиращата смес и да стане причина за проблем. Добре е да се поддържат помещенията, в които има плочки, най-вече защото са застрашени от мухъл и плесен.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!