≡ Menu

Внимание – измамни работодатели вилнеят из страната

Поради лошото икономическо и социално състояние на страната, много българи търсят препитание в чужбина или се задоволяват със сезонна работа по Черноморието. Много измамници използват това, че доста хора са изпаднали в немилост и търпят последствията от все по-увеличаващата се финансова криза. Няколко случая са регистрирани в страната.

Пернишките криминалисти са заловили 28-годишен мъж, който измамил около 30 човека като им предлагал надомна работа в чужбина и страната. Излъганите му изпращали по известна сума от 20 до 80 лева. После перничанинът се покривал и така мамел нищо неподозиращите жертви. За два месеца престъпникът, който набирал хора чрез електронен сайт, натрупал сериозна сума от този вид измама. Хитрецът с инициали В.В. бил известен на пернишката полиция с множеството си предишни измами и фалшификации.

Друг случай на подобен вид измама съобщиха и от пловдивската полиция. Те разбили престъпна група на територията на Пловдив, която предлагала работа в чужбина, превод и легализация на документи. Организаторът на престъпната група с инициали Й.У. на 48 години е криминално проявен. Мъжът регистрирал множество фирми и наел персонал, който владее няколко езика.

Също така, регистрирал и сайтове в Обединеното кралство за фирми, които предлагат работа в Англия. За да набират клиенти, те крадяли списъци със електронни пощи от сървъри на други фирми за работа в чужбина. В последствие групата набирала кандидати от Африка и Азия като ги уведомявали, че за да продължат са нужни допълнителни документи, защото не са европейски граждани. За превода и легализацията на документите фирмата искала сумата от 30 паунда. След набавянето на нужните документи, се оказвало, че работодателят трябвало да подаде молба за разрешително за наемане на чужденец във фирмата си. Измамниците излизали с предтекст, че работодателите се отказвали да подадат такава молба, заради високата такса и така кандидатите оставали измамени.

Работодател от Добрич пък бил заловен заради фалшиво предложение за работа по морето. От началото на тази пролет, той публикувал обяви за работа и така получавал различни суми. Тази сума била изисквана за подготвяне на документи и медицински свидетелства и карти за пътуване с автобус до работното място.

{ 1 comment… add one }
  • Maria 16.12.2012, 15:54

    zdraveite maika mi e vuv germaniq tqhniqt rabotodatel e golqm izmamnik mojete li da mi kajete kade trqbva da se oplacha i kade da zashtita pravata na horata koito rabotqt i do momenta za tozi izmamnik toi ne plashta na horata si vzima golqma komisionna i joveqt vuv mizeriq ? molq za pomosht ako znaete kade da se oplacha da mi kajete, blagodarq vi mnogo

Leave a Comment

error: Content is protected !!