≡ Menu

Ще изяде ли мишката книжката

Този риторичен въпрос става особено актуален в днешно време, когато възниква спор относно това доколко развитието на технологиите може пълноценно да замести нуждата да се чете. Преди да кажем каквото и да е, трябва несъмнено да се каже, че технологиите днес наистина се развиват главоломно. И е факт, че днес Интернет бълва толкова много информация, че вече всеки, дори и децата на 4 – 5 годишна възраст, ползват неговите услуги.

А що се отнася до четенето на книги и учебници, също е вярно, че в мрежата могат да се четат много книги и това е още един аргумент, които хората често използват в защита на своето твърдение, че четенето на книги и учебници по класическия начин почти не е необходимо.

Фактът, че повечето тийнейджъри прекарват повечето си свободно време пред компютъра вкъщи, играейки на някоя игра или просто сърфирайки безцелно из виртуалното пространство, вместо да предпочетат да отидат до книжарницата и да си купят интересни учебници за четене, би трябвало да ни накара сериозно да се замислим.

Днес поне човек не може да се оплаче от липсата на книги. Искам да кажа, че непрекъснато се пишат нови и нови. Друг е въпросът доколко всичко написано е наистина качествено и си струва да се прочете, но именно затова човек трябва да чете избирателно. Но си мисля, че специално по отношение на учебниците място за съмнение не трябва да има, имам предвид, че какъвто и учебник да прочетете, ще извлечете повече ползи, отколкото негативи.

Наистина някои учебници са написани прекалено амбициозно и невинаги постигат желания от авторите ефект – да предизвикат интерес у читателите. Понякога пък някои учебници са написани на прекалено висок научен стил. Мисля, че в това отношение авторите също трябва да се съобразяват спрямо аудиторията, която ще го прочете.

Но едва ли някой ще отрече, че всички прочетени учебници носят огромни предимства. Откъде другаде човек може да научи интересни факти, да разшири познанията си в дадена област? Така че на въпроса „Ще изяде ли мишката книжката?” най – вероятният отговор е, че това до голяма степен зависи от нас самите, но четенето, според мен, винаги ще превъзхожда развитието на технологиите. А и някак си се губи ефекта, когато четете книги и учебници онлайн, вместо по обичайния начин. Освен това, щом днес непрекъснато се издават нови и нови учебници и книги, съвсем явно е, че от това има полза. Иначе всички писатели и автори на научни трудове не биха си губили времето излишно.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!