≡ Menu

Шоколадовите бонбони – традиция и удоволствие на достъпни цени

Днес, да почерпиш за радостен повод с кутия шоколадови бонбони се е превърнало едва ли не в традиция. Със тях черпя колеги и близки за рождените и именни дни, с тях почерпих гостите на сватбеното си тържество, кутия бонбони занесох и в родилния дом, за да благодаря за появата на моя мъничък син. Традиция или навик, не зная. Лично за мен шоколадовите бонбони са и нещо повече. Те са знак за благодарност и уважение, израз на обич към близък човек, наслада за сетивата. Но само това ли са шоколадовите бонбони?

В днешния забързан ден, когато щастието се измерва с количеството притежавани финикийски знаци, а цената на малкото ни останали удоволствия варира в много широк диапазон, една от малките ни ежедневни радости, все още достъпна за всеки остават тези бонбони.

Дъждовен есенен ден, забързано крачим към къщи с моя малък син, а той не спира да хлипа и бърше носле и очички с ръчичка. Някаква лелка го е нагрубила в детската градина. Отбиваме се в близкия супермаркет. Детето посяга към кутия с шоколад и мъничкото му личице грейва в щастлива усмивка. И това, ако не е повод за радост?

Неделна сутрин, със съседката бъбрим пред димящи чаши с кафе. Тя вади кутия шоколадови бонбони. Посягам и си вземам един. Сладост изпълва устата ми, удоволствие се разлива по цялото ми тяло. Миг на спокойствие, наслада, уют.

Все още търся отговор на въпроса можем ли да ценим малките ежедневни удоволствия? Удоволствия, които не са свързани със суматоха, лукс, кариера. А онези малки и често оставащи, като че ли незабележими моменти, доставящи ти сладост и пълнота. Например като това да отвориш кутия шоколадови бонбони и се насладиш на техния аромат и плътен какаов вкус.

Припомням си популярна телевизионна реклама. Млад мъж тича към тръгващ влак, за да подари на своята любима шоколадови бонбони в знак на обич, съпричастност, вероятно обещание за бъдещо щастие. Усмихвам се. Жестът казва повече от думите.

Днес, когато сръчните ръце на майстори сладкари, превръщат шоколадовите бонбони в миниатюрни творения на изкуството, а гамата от вкусове е практически неизчерпаема да избереш, подариш, доставиш радост на близки и познати е лесно занятие. И макар социолозите да причисляват шоколадовите бонбони към кошницата с луксозни стоки, цените им слава богу все още остават по джоба и на средностатистическия потребител.

Та, за това ми беше думата, за малките ежедневни удоволствия, за жестовете на уважение и обич, за желанието да доставиш радост. А те, шоколадовите бонбони са именно това – миг на щастие на достъпна цена.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!