≡ Menu

Кои са предимствата на минералните течни торове?

Наторяването на почвата е задължителна стъпка при отглеждането на растения. Това важи както за мащабното земеделие, така и за любителското градинарство. Торенето е необходимо, независимо дали растенията се отглеждат в почва на открито или в затворени помещения, където се използват специални почви и почвени субстрати.

В недалечното минало торенето се извършваше с торове със суха консистенция, като най-позната и до днес е амониевата селитра. Масово използваните в миналото земеделски торове са с химичен произход, като рисковете за здравето на хора и животни днес са научно доказани, а вредата за почвата и околната среда е безспорна.

Защо да изберем течни минерални торове?

Все повече земеделски производители се насочват към био земеделието, тъй като то носи единствено ползи в дългосрочен план. Високите добиви и бързите печалби при употребата на синтетични торове доказаха своята нерентабилност, тъй като увреждат необратимо почвата и я правят практически неизползваема. Опасните и смъртоносни заболявания, предизвикани от торенето с химикали също е фактор, който накланя везните в полза на органичните торове.

Минералните течни торове, които ще намерите на адрес на сайта представляват соли, чиято цел е да се внесат или повишат стойностите на определени хранителни вещества в почвата. За да се развиват растенията се нуждаят не само от светлина, влага и въздух, но и от ценни минерали, като Азот, Фосфор, Калий, Магнезий и желязо. Минералите се усвояват от растенията посредством корените, а това означава, че те трябва да се съдържат в почвата и то в оптимално количество.

Друго качество на минералните течни торове е подобряване свойствата на почвата. Дори когато не внасят особено количество хранителни елементи, торовете могат да подобрят състоянието на отглежданите култури, като повишат дренажните свойства на почвата, така че да се избегне задържането на вода и загниването на корените на растенията.

Важно предимство на течните торове е прецизното дозиране при наторяване. Тъй като те се добавят под формата на хранителни разтвори, тяхното количество се дозира спрямо нуждите на почвата в конкретния регион и в зависимост от особеностите на отглежданите растения. Правилно калибрираните хранителни разтвори осигуряват перфектно усвояване на торовете в почвата, съобразно нейната киселинност и електропроводимост.

Какви видове органични течни торове се използват днес?

Насочваме се основно към органичните или познати още като био торове, защото вредата от синтетичните торове, използвани в земеделието не позволява да изтъкнем каквито и да е ползи, освен обилен добив за сметка на лошото състояние на почвата и здравето на хората и животните в дългосрочен план.

По своите функции, минералните течни торове могат да бъдат хранителни или бактериални. Хранителни са всички видове минерални торове, които възстановяват запасите от важни хранителни елементи в почвата. Бактериални са тези, с чиято помощ се внасят полезни бактерии, необходими за редица физиологични процеси от развитието на растителните култури. Полезните бактерии, също така се борят успешно с някои болестотворни организми, увреждащи корените, листата и стеблата.

В зависимост от своето действие, течните торове биват преки и косвени, като преките имат за цел да повишат хранителната стойност на почвата, докато косвените целят да подобрят механичните ѝ свойства – по-добро дрениране, дишане и т.н. И двата вида са важни за растенията, поради което често се предлагат в комбинирана форма – хранителни торове с полезни за механичните свойства качества.

По своята концентрация някои течни торове биват наричани макро торове, така както има и редица видове микроторове. Макроторовете имат за цел да покрият по-голяма обработваема площ, като внесат голямо количество ценни минерали. Те са необходими в много изтощени и бедни като хранителни качества почви. Микроторовете са по-подходящи за употреба в богати почви и в почвени субстрати, като внасят минимално количество калций, цинк, магнезий и желязо там, където има недостиг.

Употребата на течни минерални торове с натурален произход ще продължи да бележи ръст при отглеждането на растения на открито, както и  в парници, разсадници и оранжерии. Тези видове са много по-ефективни при осигуряване на оптимална среда за отглежданите култури, много по-удобни като приложение и напълно безопасни в дългосрочен и краткосрочен план.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!