≡ Menu

Какво всъщност представлява балсамирането и как се прави то

Балсамирането е по-страховито, отколкото си мислите или сте си го представяли. На първо място, трябва да се знае, че хората, които го правят се опитват да се отнасят максимално уважително с органите, разбира се, когато това е възможно. Процесът на балсамиране е доста отблъскващ и някои хора биха го нарекли  “кошмарен.”

Първата стъпка преди, да се започне балсамирането е да се провери документацията, за да се уверим, че лицето, което имаме на масата всъщност е лицето, което би трябвало да се балсамира. Това е редовна, обща практика за болницата или социалния дом, за да не ни се предостави по грешка неправилното тяло. След това, се прави дезинфекция на тялото и се започва процеса, наречен определяне на характеристиките. Това означава, че се манипулира лицето на трупа, за да му се придаде подходящ външен вид сякаш “просто спи”.

Обикновено след настъпването на смъртта очите имат тенденция да хлътват в главата по време на този процес на манипулация на лицето се поставят малки пластмасови чашки, наречени очни капачки да се избегне, вече потъналия поглед. При следващата стъпка се използва устройство, наречено игла инжектор, което разполага с игла, в която се вдява тел и се пробиват венците на покойника. Иглата преминава около горната и долната челюст, за да държи устата затворена и центрирана.

Понякога тази техника се прилага и, за да се затвори носа, ректума и вагината с памук, за да се предотврати “изтичане” на секрети в ковчега. Следващата стъпка е артериалното балсамиране. Използват се две канюли, които се поставяте в голяма артерия и вена обикновено това са каротидната и вътрешна югуларна и след това се оттича кръвта от тялото, заменяйки я с коктейл за балсамиране съставен обикновено от вода и така наречения формалин.

Прави се масаж на тялото да се отпусне настъпилото вкочаняване и, за да може формалинът да отиде в тъканите, които понякога са склонни към повишено образуване на кръвни съсиреци в други части на тялото, и може да предизвика ерекция при мъжете. Понякога, налягането се освобождава естествено след няколко часа. Друг път, се налага да се кръстосат краката, така че да не се забелязва по време на поклонението. След като това вече е направено се отваря коремната кухина и се изпразва напълно.

След направеното вече артериално балсамиране е необходимо също да се премахнат от тялото всичките различни други телесни течности, както и всяка урина и изпражнения. За да се направи това, се използва вакуум устройство, наречено аспиратор, то притежава огромна 20-инчова игла, с чиято помощ се изсмукват урината и изпражненията от трупа.

Иглата се вкарва през пъпа и след това всичко се изпомпва през червата, за да може да излезе всичко. Когато това се прави много трябва да се внимава, защото стават инциденти, които в повечето случай не са никак приятни. С това приключва процедурата по балсамирането. Повече около самата организация на кремации може да научите и онлайн в погребалните агенции.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!