≡ Menu

Как да изберем правилните вентилатори за дома си?

Вентилаторите имат много приложения в ежедневието. Те могат да се използват както за разсейване на неприятни миризми в кухнята, така и за премахване на влажния въздух в банята. Вентилаторите могат да помогнат и в процеса на охлаждане на вашия дом през горещите летни месеци, а през зимата ще проветряват помещенията ви, когато имате нужда. За да закупите правилния вентилатор, ще трябва да знаете малко за начина им на работа. За щастие се налага да следвате само няколко прости стъпки, за да направите най-добрия избор.

Пресмятане

В началото на процеса ще ви се наложи да прецените дали се нуждаете от вентилатори само за едно помещение или за цялата къща. След това трябва да пресметнете кубатурата на помещенията, където ще имате вентилаторите. Има определени изисквания за различните помещения. Възможностите на вентилаторите се изчисляват според обема въздух, който могат да обработят за една минута. Ако, да речем, искате да сложите вентилатори за средно голяма стая, вие ще се имате нужда от машина, която може да премести от 200 до 700 кубика за една минута. По мащабен проект, като вентилация за цялата къща, ще трябва да осигури вентилатори, които могат да обработят от 500 до 1500 кубика за една минута. Вентилаторите за баня могат да са с по-малка мощност, отново в зависимост от големината на помещението. За средно голяма баня специалистите препоръчват да използвате вентилатори, които обработват от 100 до 500 кубика въздух за една минута.

Нива на шума

В зависимост от помещението, за което избирате вентилатори, ще ви се наложи да обърнете внимание и на шума, който създават. По традиция вентилаторите за баня могат да са малко по-шумни. За кухнята обикновено се предпочитат вентилатори, които са възможно най-тихи. Предложенията на пазара на вентилатори са наистина много разнообразни. Вие ще намерите вентилаторите, от които имате нужда.

Сравнете цените

Средната цена, на която можете да оборудвате цялата си къща с вентилатори, започва от 300 до 600 лева. Вентилаторите за едно помещение са на много по-ниски цени. Те варират между 70 и 200 лева. Естествено тази цена на вентилатори може да бъде сериозно редуцирана. Тя зависи и от шума, който предизвиква вентилатора ви. Тихите вентилатори по традиция са по-скъпи от шумните. Да вложите повече пари във вентилатор на този етап може би означава да си осигурите по-комфортно съществуване после.

Сравнете функциите

Някои вентилатори имат автоматични прекъсвачи или множество настройки за скорост. Автоматичният прекъсвател работи, след като е бил свързан с таймер, който да задейства вентилатора през определено време. Вие решавате какви да са времевите интервали, през които ще работи устройството ви.
Вентилаторите могат да са свързани и с термостат. В този случай вентилаторът ще се включи, когато въздухът достигне определена температура. Отново вие решавате каква да е тя.
Настройките на скоростта на вентилаторите могат да ви помогнат да охладите конкретна стая или цялата си къща в съкратени срокове от време. Това е много полезна функция на вентилаторите именно през летните месеци, когато искаме хладният въздух да дойде при нас веднага. Охлаждането на дома ви с вентилатори е евтин и ефективен начин да се отървете от скъпоструващите климатици.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!