≡ Menu

Изкуството с маркерите за порцелан

Съществуват множество видове маркери и ако се питате какъв подарък да изберете за своето дете, то чудесна възможност са маркерите за рисуване. С тях децата могат да се учат да рисуват или да се насочат в някои занаятчийски изделия. Сред многообразието от маркери може да се избира в широк диапазон. Така например има маркери, които оставят красиви рисунъци върху лист хартия, а други намират приложение за изобразяване на стъкло, порцелан, пластмасови повърхности и други. Ето и някои идеи за техния подбор и използването им:

Маркери за порцелан те са създадени на водна основа и предлагат широка гама от цветове. Тези маркери са идеални за изобразяване и изрисуване на сервизи и всякакви изделия от по-фин материал. Хубавото при този вид маркери е, че са устойчиви на различни външни фактори, не се размазват и не изсветляват от времето.

Маркерите за порцелан има чудесен гланцов завършек, което ги прави идеални за комбиниране с лъскавата повърхност на чаша за кафе, ваза, подложка за чинийка и други.

От голямо значение за дълготрайният вид на декорациите е старателно почистената преди работа основа. По съдовете и предметите, които ще бъдат изрисувани с маркер не бива да има следи от мазни пръсти, вода или прах. Лесно такива биват отстранявани с влажна кърпа и топла вода, без употребата на силни препарати. Мазните петна се свалят лесно, чрез използване на минерален терпентин.

Как се използва маркер върху порцелан – за целта, преди да започне самото декориране, трябва да бъде зареден маркерът. За да е наситен и пълноценен цвета е добре маркерът да бъде разклатен преди употреба.

По този начин цветът ще се наслагва по-късно и ще има равномерен тон. Добре е рисунката да бъде оставена няколко минути да изсъхне на естествена температура. Понякога това изисква около 4 часа. Някои специалисти по изрисуване на порцеланови изделия използват и друга технология на фиксация във фурна. Такава изисква загряване до 160 о С. Печенето става за 30 минути.

След всяка работа маркерите се оставят в легнало, хоризонтално положение.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!