≡ Menu

Етикет при традиционната турска баня

Ако планирате да посетите Турция скоро, планирайте посещение на турска баня. За да извлечете максимума от времето си в хамам, има няколко правила за етикет, които да имате предвид, така че изживяването да бъде възможно най-приятно.

хамам

хамам

Избор на Хамам услуги

Когато клиент влезе в Хамам, той или тя е в състояние да избира между три вида услуги – плащането се извършва преди започване на процедурите. Опцията за самообслужване е за клиенти, които са си донесли собствен сапун и хавлия и желаят да се изкъпят сами. Традиционният вариант турска баня включва къпане и скраб масаж на тяло с хамам придружител. Луксозната Хамам терапия включва същите услуги като традиционната, заедно със сапунен масаж, който продължава около 30 минути.

Разделяне по пол

Някои хамами имат два отделни входа, за мъже и за жени, така че двата пола не се засичат по време на къпането. Също така има съоръжения, които осигуряват различни часове за различните полове, така че да се избегнат случайни размени.

турска баня хамам

турска баня хамам

Облекло

Мъжете често не носят нищо под пещимала, който хамам придружителя им дава, кърпа която се увива около кръста. Жените също имат право да не носят нищо, но могат също да бъдат с бельо, ако предпочитат – сутиен не се носи в турска баня, предоставя се кърпа. Етикета предполага кърпата да се носи през цялото време в хамама, като излагането на интимните части на тялото се счита за неподходящо.

Време в Хамам

Традиционният хамам масаж обикновено отнема петнадесет минути, а луксозната турска баня отнема още около 30 минути. След това клиентите могат да останат в хамама колкото искат. Най- добре е да поседите в хамама известно време, за да се възползвате от сауната. Клиентите трябва да носят всички необходими тоалетни принадлежности, за да се освежат след хамама.

Бакшиш и Персонал

Преди да напуснете хамама, приемливо по етикет е да оставите бакшиш на придружителя в размер на десет до дванадесет на сто от крайната сума на получените услуги. Бакшишът се дава на ръка, най-добре е да държите парите някъде в дрехите си на сухо, за да не се повредят. Бакшишът е очакван, така че предлагането на пари на придружителя непосредствено преди той/тя да загатне е най- добрият вариант.

В случай, че не можете да посетите Турска баня в Турция, Спа и Релакс център могат да ви помогнат да изпитате истинското ориенталско преживяване.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!