≡ Menu

Директория за статии – хранителната алергия

Голям брой от хората страдат от хранителни алергии. Така те са силно чувствителни към определен тип храна или част от нейните компоненти. В нашата директория за статии Вие може да прочетете интересни текстове по темата. Нека, обаче, сега да разгледаме отблизо този вид заболяване.

Алергията е тежка реакция на имунната система на организма. Когато става дума за симптоми на хранителна алергия, различните хора могат да имат различен набор от симптоми. Въпреки това, повечето от тях усещат подуване на езика и гърлото, изтръпване на устата. При някои могат да се появят признаци на затруднено дишане, повръщане, диария, спадане на кръвното налягане и коремни спазми. Тук е важно да знаете, че някои алергични реакции могат да доведат до смърт, защото влияят зле на сърдечно- съдовата система.

Хранителните алергии се получават, когато организма отхвърля дадена храна или нейна съставка, считайки ги за вредни. В опит да предпази тялото, именната система започва да произвежда антитела (имуноглобулини) към тази храна. Антителата от своя страна предизвикват алергия в клетките на организма, за да може той да се освободи от химикалите в кръвта.

Алергичната реакция може да се прояви по различен начин и в различна интензивност при всеки. Едни алергии показват видими симптоми, докато други не. Някои хора могат да реагират веднага след приема на алергена, а при други симптомите се появяват по-късно.

Известни са около осем храни, които предизвикват алергии: фъстъци, мляко, яйца, черупкови плодове, соя, пшеница, риба, миди. Всяка от получените хранителни алергии може да застраши живота, ако не се реагира на време. В допълнение, има хора, които развиват алергии и към плодове, зеленчуци и семена. Някои от тези общи хранителни алергии се наблюдават най-често при деца.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!