≡ Menu

Авточасти: Дискови спирачки или барабанни спирачки

Спирачките и спирачната система са един от най-важните компоненти в един автомобил. Те осигуряват нашата сигурност и комфорт, когато сме на пътя. Говорейки за авточасти, днес ще разсъждаваме дали дискови, или барабанни спирачки да изберем.

Барабанните спирачки са по-остарелия вариант. Логично най-често ги откриваме в по-старите автомобили. Тези авточасти се състоят от два компонента, който се намират във въпросния „барабан“ и когато натиснем педала на спирачката те изскачат навън и увеличават своето съпротивление, за да намалят движението на автомобила. Те имат малко триещи се части и това прави този тип части за автомобили подходящи за по-спортно каране. Проблема на този тип автомобилни части е, че се амортизират при постоянно силно натискане на спирачката и за кратки периоди увеличават спирачния път заради пренатоварването си.

Дисковите спирачки са по-модерният от двата варианта. Тези автомобилни части се срещат масово в днешните автомобили. Този тип спирачки имат по-голяма площ на триене, но пък са по-ефективни, особено в днешните повишени стандарти за сигурност. Замислени са да разпределят по-ефективно триенето, като така предоставят по-ниски разходи за поддръжка на своите собственици.

Ако трябва да бъдем честни, то дисковите спирачки са доста по-предпочитани днес с оглед на по-високата си надеждност. Други фактори също указват своето влияние, а именно по-дългия експлоатационен живот, което от своя страна както споменахме по-горе понижава разходите за покупка на нови авточасти и поддръжка на вашия автомобил.

Преди да сте избрали най-подходящите авточасти, касаещи вашият автомобил все пак е добре да потърсите личната консултация с експерт в тази област, който да отговори адекватно на вашите търсения в зависимост от вашите конкретни нужди. Изборът на автомобилни части, участващи в спирачната система на един автомобил е изключително важен и си струва да отделите нужното време, за да гарантирате сигурността на своите близки. Освен всичко останало и кратко и лесно пазарно проучване би ви спестило доста разходи при покупка на нови авточасти колата ви.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!