≡ Menu

Спадовете на напрежението и светодиодните ленти

Спадове на напрежението се случват във всяка електрическа верига. Когато се инсталират уреди, които се нуждаят от повече мощност, са нужни по-сложни изчисления, за да се противодейства на проблема. Когато става дума за LED ленти, има някои прости правила, които трябва да следвате, за да не им навредите и да се радвате на силна светлина по всяко време.

светодиодните ленти

светодиодните ленти

Появата на спад в напрежението при светодиодните ленти

Спадовете на напрежение се наблюдава, когато диодите на лентата се намират много далече от източника на захранване. Това се получава, защото най-далечните диоди не могат да получат достатъчно захранване. Също така това причинява пад на напрежението в цялата електрическа верига. Често това спира работата на цялата електрическа верига.

В такива ситуации, напрежението спада с 0,6 V, което е незабележимо малко за 24 V светодиодна лента. Когато използвате 12 V LED ленти, спадът на напрежението достига до 2-3V в края на лентата. Това ще намали качеството на светлината и има възможност да повреди LED лентата.

Можете да видите как светодиодите от началото на вашата LED лента светят със 100% и тя избледнява все повече към края на LED лентата. Теоретично погледнато, светлинният поток може да бъде намален до 0%. Спадовете в напрежението могат да навредят на диодите на вашите LED ленти.

едноцветните светодиодни ленти

едноцветните светодиодни ленти

Разликите

Спадовете на напрежението в едноцветните LED ленти, които не са много дълги, са трудно забележими. Цветните светодиодни ивици се забелязват много по-лесно. Цветът започва постепенно да избледнява, докато достигне до бяло. Все пак е интересно да се отбележи, че червените ленти се нуждаят от по-ниско напрежение в сравнение със сините и зелените.

Изчисленията за дължината на LED лентите

Простото правило е колкото по-голяма мощност трябва на една LED лента, толкова по-къса трябва да бъде тя. Например LED лента с 30 светодиода на метър, изисква мощност от 7.2W, което означава, че максималната й дължина може да бъде не повече от 10 метра. LED лентите, които имат по 60 диода на метър, трябва да имат мощност от 14,4W. Това означава, че тази светодиодна ивица може да бъде дълга не повече от 5 метра.

усилватели на напрежението

усилватели на напрежението

Решението

Това разбира се не означава, че не можете да инсталирате дълги вериги от светодиодни ленти. Вие просто ще трябва да опитате с друг подход. Тук вече е редно да вземете решение дали искате цветна или бяла LED ивица. Светодиодните ленти с променящи се цветове се нуждаят от контролер, който да работи за цялата верига.

Относно едноцветните светодиодни ленти – вие трябва да ги свързвате със захранването на всеки 5 или 10 метра. Така всяка ивица ще се захранва отделно от електропреносната система. По този начин можете да изберете кои светодиодни ленти да работят и кои не. Лентите могат да бъдат позиционирани както ви харесва – една дълга линия или правоъгълник например. С този подход вие можете да направите безкрайно дълга LED ивица. Единственият проблем е, че в края на веригата пак може да се появи спад на мощността. Можете да го избегнете, като използвате по-дебели свързващи кабели.

В случая с цветните диодни ленти ще се нуждаете от усилватели на напрежението на всеки 5 или 10 метра. Усилвателите позволяват LED лентите да получават електроенергия косвено от захранването, но също така дава възможност на сигнала от контролера да премине през цялата система.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!