≡ Menu

Съвременен дизайн за парапети

Логично е дизайнът на парапетите да е съобразен с тяхното предназначение, с това каква функция ще изпълняват в жилището, на балкона или при външните стълби на къщата, или пък до оградата. Когато това бъде уточнено, добре е да се помисли от какво могат да се направят парапети, така че да се реализира избрания от вас вариант. Например ако трябва да сложите външни парапети на сграда или стълбище, което не е защитено от атмосферни влияния, тогава е добре да изберете стоманен парапет, който е устойчив при климатични промени.

Ако става дума за вътрешен парапет, преценете в какъв стил е стълбището, площадката и изобщо жилището ви, за да подберете най-подходящ материал и модел.

Ако жилището е обзаведено (или ще го обзавеждате) в улрта модерен стил, тогава са подходящи парапети от неръждаема стомана, или инокс. Това е материал, който в момента се прилага много често за направа на парапети. Иноксът идеално се комбинира и със стъкло. Има се предвид пълнежа. Той може да бъде хоризонтален или вертикален. Понякога се предлага и интересната комбинация между перила от инокс и пълнеж от въжета, даже пълнежът може да бъде под формата на мрежа.

Ако във вътрешността на сградата има стълби от мрамор или пък някакъв друг подобен материал, перилата на парапетите е добре да са стоманени или от полимерен продукт. Обаче, ако стълбите ви са дървени или облицовани с дърво, то тогава е подходящо и парапетите да бъдат от същия материал. Ако това решение за парапети ви се струва твърде еднообразно, може да поръчате и метални орнаменти, съчетани с дървения материал. Комбинацията между метал и дърво може да е осъществена в различни цветове.

В случай, че искате да имате прозрачни парапети и да нямате плътни прегради пред очите си, може да изберете парапети от стъкло. Перилата на такива парапети се закрепят лесно върху стъклото и се получава една хомогенна конструкция.

Може да изберете стъклени парапети, но цената им не е малка, пък и съществува опасност бързо да се счупят. По-скоро такива парапети са подходящи за експониране паметници на културата, защото през тях може да се вижда по-голяма част от обекта. Перилата при тези случаи трябва да бъдат изпълнение от неръждаема стомана, ако обектът е външен.

Ако сградата е обзаведена в по-тежък ретро стил и трябва да се сложат парапети на стълбище вътре, хубаво е да бъдат метални, може и от ковано желязо. Пълнежът на парапетите в този случай е подходящо да бъде изпълнен с множество овални или флорални орнаменти, може и с по-строго геометрични, така че да се получи една завършена елегантна картина и парапетите да станат неразделна част от интериорните дизайнерски решения.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!