≡ Menu

Облицоване на жилището и офиса с ламинирани плоскости

Стенните ламинирани плоскости са едни от най-популярните материали за покритие на стените в офиси и жилища. Те се използват предимно за оформяне на интериора, но има и ламинирани плоскости, предназначени за инсталиране на открито, а съществуват и специални фасадни ламинирани панели, които се произвеждат конкретно за облицовка на фасадите на сградите.

Популярността на стенните ламинирани плоскости се дължи предимно на лесната им инсталация и скоростта, с която чрез тях може да бъде красиво оформено каквото и да е по размер и форма помещение. Не на последно място трябва да отбележим, че покриването на стените на офис или жилище с ламинирани плоскости не изисква кой знае какви специални умения и квалификация.

Противно на общоприетото схващане, помещенията не се облицоват с ламинирани плоскости само за да се скрият дефектите неравностите по стените. Всъщност основното предназначение на ламинираните плоскости е бърза промяна на интериора на помещението и бързо придаване на помещението на желания стил, без да се отделят много време и усилия за ремонт и без това да струва прекалено скъпо.

Според материалите, от които се изработват, ламинираните плоскости се разделят на две големи групи – на плоскости от поливинилхлорид и на плоскости, изработени от частици, получени при обработка на дървесината – например MDF плоскости (плоскости със средна плътност на дървесните частици), HDF плоскости (плоскости с висока плътност на дървесните частици) и други.

При монтажа върху стените на ламинираните плоскости, се използва решетъчна скара, която може да е направена от различни материали. Например в помещения с висока влажност се използват решетъчни конструкции от поцинкована стомана или от алуминий. В повечето помещения, които се използват за офиси или за живеене, влажността е нормална, така че за закрепване на ламинираните плоскости може да се ползва решетка от дървени летви.

Преимуществото на облицовката с ламинирани плоскости върху решетъчно покритие на стените се заключава най-вече в това, че се пести време за поправка на стените – няма нужда от изравняване, заглаждане или боядисване на стените на помещението. Друг важен момент в облицовката на помещението с ламинирани плоскости, на който трябва да се обръща сериозно внимание е, че между плоскостите и стените остава значително пространство, заето от решетката – то може да се използва за вграждане на различни комуникации, а може да се използва и за допълнителна топлоизолация и шумоизолация на помещението чрез полагане на изолационни материали между плоскостите и стените. Единственият недостатък на облицовката с ламинирани плоскости е, че те отнемат част от полезната площ на помещението.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!