≡ Menu

Най-добрите предпазни мерки против обир

Често се случва да оберат дома ви докато сте на почивка през лятото, празнувате коледните празници на вилата или дори докато сте на работа. Можем ли да предотвратим потенциален обир и как да го направим? Тук ще разгледаме няколко предпазни мерки, които можете да вземете.

На първо място осигурете максимална защита на дома си. Това най-напред става с добра входна врата и разбира се, отлична заключваща система, на която да можете да доверите дома си. В момента блиндираните входни врати са най-добрия избор за максималната защита на дома ви, макар и по-скъпи си заслужават, защото те ще ви бранят почти цял живот. Изберете внимателно и заключващата система, какво означава това? Ами не се предоверявайте на последния писък на модата при ключалките, защото всяка нова ключалка е трудна за крадците само в началото докато не намерят цаката й. Освен такава ключалка си осигурете и няколко други заключвания, дори да са по-простички, защото колкото повече толкова по-сигурни и по-трудно за обирджиите.

Освен предната врата, обаче трябва да се погрижите и за балконската врата и прозорците, особено ако сте на първи или втори етаж – най-обираните етажи през балкона или през някой прозорец. Така, че подсигурете всички части от дома ви, които могат да бъдат входни врати към вашия дом. Следващата стъпка е СОТ система, не е толкова скъпо, абонамента е около 20-30 лв на месец, единственото по-скъпо нещо е самата система и монтажа. Ако все пак не ви се дават пари за такова нещо, а обичате домашните любимци изберете си едно по-едричко куче и го научете да лае винаги, когато усети някой на стълбището. Дори и да се спрете на малко кученце, обирджиите избягват апартаменти с каквито и да е кучета, защото вдигат много шум. Въпроса е да не давате кучето на някой да го гледа докато сте на почивка, а да си остане в апартамента и да идват само да хранят и извеждат.

Разбира се, добре ако имате скъпи вещи и бижута да ги дадете на някой да ги наглежда докато ви няма, а не да ги оставяте в апартамента. Но жертва на обир можете да бъдете не само докато сте на работа, а и докато се разхождате. В такъв случай добрите входни врати не могат да ви предпазят, а по-скоро повишеното внимание. Винаги дръжте чантата си здраво, когато се разхождате навън дори и да няма навалица. Всъщност ако няма навалица е много по-лесно да ви грабнат чантата от ръцете и да избягат надалеч. Ако все пак това се случи опитайте се да запомните лицето му. Винаги закопчавайте чантата си и ако е блъсканица закопчайте и джобовете си – те пък са най-лесната плячка, когато има блъсканица.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!