≡ Menu

Котел на твърдо гориво или отопление на газ

В тази статия ще сравним предимствата и недостатъците при отоплението на газ и това с котли на твърдо гориво. И двете системи са широко разпространени и имат своите силни и слаби страни. Нека ги видим.

Някои от предимствата при отоплението с газ са:

  • Газовите системи за отопление осигуряват бързо, удобно и лесно контролиране на топлината.
  • Ако вече имате уреди в дома си, които работят на газ, инсталирането газова система за отопление би било добра идея.
  • Газът излъчва повече въглероден диоксид от всички други изкопаеми източници на енергия, но е най-чистият и екологичен сред тях.
  • Някои съвременни газови системи имат по-висока ефективност, което ги прави сравнително евтин начин за отопление.
  • Газовите нагреватели могат да бъдат много лесно инсталирани навсякъде във вашия дом.

Избор на газова система за отопление

На първо място проверете ефективността на системата. Както при всички други системи за отопление, високата ефективност спестява доста пари и нерви. Изберете газова система с димоотвод. Газовите нагреватели отделят водна пара, азотен диоксид и въглероден оксид директно във вашия дом. Това може да увеличи влагата в домът ви и да навреди на вашето здраве, ако нямате добра вентилация. Кондензационните газови уреди са по-ефективни и по-евтини, защото извличат максимално количество топлина. Избягвайте декоративните газови уреди. Те имат много ниска ефективност ( от 5 до 25% ), което в последствие ще ви струва скъпо. Съществуват модели газови уреди, които се нуждаят от главната електрическа мрежа за да работят. Подобни системи също не са удачен вариант.

Котли за локално парно

Голямото разнообразие от горива и високата ефективност, често са в горната част на списъка от причини поради, които е нужно да обмислите инсталирането на котел за локално парно.
Модерните котли имат доста преимущества пред останалите отоплителни системи. Те са един от най-ефективните и икономични варианти за отопление. Има различни модели котли, като например: такива на дърва, на въглища, котли на газ, дори комбинирани котли, които могат да изгарят както дърва, така и въглища. Модерните котли за парно са високоефективни, като могат да достигнат ефективност от 96%.

Използването на котел за парно с дълъг процес на изгаряне ще ви спести не само пари, но и време. За разлика от другите системи за отопление, котлите нямат постоянна нужда от зареждане на гориво и могат да работят до 5 дни, при положение, че са били заредени само веднъж. Това е един изключителен плюс за хората, които нямат нужното време или просто искат да прекарват свободното си време по по-пълноценен начин. В заключение можем да кажем, че котелът на твърдо гориво е по-добрият вариант от двата. Ако и вие мислите така можете да посетите сайта ни, където ще намерите още много информация относно котлите за парно, както и съвети свързани с икономичното отопление на вашия дом.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!