≡ Menu

Кои мазилки са подходящи за топлоизолации?

Фасадата е лицето на една сграда. Тоест това е първото нещо, което всеки ще забележи в нея. Поради тази причина никой не би желал неговата сграда да изглежда зле. Ето защо на пазара за строителни материали са налични всякакви видове финишни покрития, които да декорират и освежат фасадата на една сграда. Разбира се, тези продукти не целят само това. Те също така подпомагат здравината ѝ.

Въпросът е какво да положим над една топлоизолационна система? Леко уточнение за хората, които не са съвсем запознати с тази тематика – топлоизолационните системи служат за намаляване на топлинните загуби от една сграда. Това означава, че когато навън температурите са минусови, топлината от Вашето жилище ще срещне сериозна преграда и няма да може да го напусне. През жегите ще бъде обратното, тоест Вашият дом ще бъде хладен. Разбира се, за да се случат всички тези неща, Вие трябва да изберете подходяща топлоизолация и най-важното – да я положите правилно. В днешно време специалистите са достигнали след много изчисления до извода че най-ефективният метод за топлоизолиране е външният. Тоест топлоизолационните плочи се залепват на фасадата Ви. След като ги шпакловате вече трябва да имате отговор на въпроса, който зададохме малко по-горе, а именно какво да е финишното покритие над топлоизолационната система.

За да отговорим на този въпрос, трябва да уточним, че най-често използваният материал за тази цел са именно мазилките за топлоизолации. Което пък автоматично поражда следващата загадка, която е свързана с избор на подходящ продукт.

 

Мазилки за топлоизолация

Кои мазилки са подходящи за нанасяне над топлоизолация?

Как можем да направим този избор?

Една мазилка трябва да отговаря на няколко условия. Те до известна степен си противоречат, но все пак именно те ще Ви насочат към правилния за Вас продукт. Първо – къде се намира Вашето жилище? Ако например живеете в оживена градска среда, където замърсяванията от превозните средства са често случващо се явление, то със сигурност ще търсите мазилка за топлоизолация, която да бъде устойчива на тях. Подходящи решения са пастообразните готови за употреба мазилки, предлагани от нас с марката ТЕРМОФЛЕКС®. Можете да ги разгледате на официалния им website – Пастообразни мазилки

Мазилки за топлоизолация от МАРИСАН

Друг важен момент в избора на мазилка за топлоизолация е възможността ѝ тя да защитава фасадата от влиянието на дъждовете. Тоест тук се нуждаете от продукт, който да притежава надеждни водоотблъскващи свойства. Не забравяйте и паропропускливостта! В противен случай фасадата няма да може да “диша”, а това ще създаде предпоставки за различни проблеми в бъдеще.

Акцентът при избора на подходяща мазилка за топлоизолация следва да падне над възможността ѝ да издържа на механични натоварвания. Изберете продукт с висока еластичност. Само така можете да се сигурни, че фасадата Ви няма да се напука, което не може да Ви донесе нищо хубаво, освен всевъзможни проблеми.

Не на последно място – проучете как се нанася избраната от Вас мазилка. Някои продукти са предвидени за места, където въздухът е много влажен или пък е изпълнен с морски соли. Други мазилки за топлоизолация са създадени, за да бъдат използвани за райони, където температурните амплитуди са големи, а зимите траят по-дълго.

Не забравяйте и цветовете на мазилките – в крайна сметка те ще накарат фасадата Ви да се усмихне на света! В общи линии това са част от насоките, които могат да Ви помогнат и да ви насочат при избора на мазилка за топлоизолация. Разбира се, най-добре е непременно да се консултирате със специалист, а също така при нужда да зададете своя въпрос на производителя на съответния продукт.

{ 1 comment… add one }
  • Станимир Дамянов 13.05.2014, 13:06

    Здравейте, казвам се Станимир Дамянов.
    На вилата ми, която не е много далеч от София плануваме да направим подобна мазилка и ми се иска всичко да бъде качествено. Това че вече отдолу има варово покритие, което не знам как да махна и дали ще може да се измаже така както пишете. Статията ви ми беше от голяма полза. При покупката ще гледаме мазилката за топлоизолация да дава възможност ѝ тя да защитава фасадата от влиянието на дъждовете. Все пак има доста тераси, които са отворени и ще е добре да се запази за по-дълго време мазилката непокътната.

Leave a Comment

error: Content is protected !!