≡ Menu

Какво трябва да знаем за мебелите от естествена кожа

Мебелите от естествена кожа винаги са шик и създават усещане за лукс, освен това са и много удобни и не запарват в горещите летни дни, но знаем ли как да се грижим за тях. Неудобството при избора на такива мебели е, че са необходими по-специални грижи за мебелите. На първо място трябва да знаем как да почистваме естествената кожа по най-добрия начин и така, че да я запазим свежа и незасегната за по-дълго време.

За поддръжка на добрия вид на коженият ни диван трябва да знаем няколко несложни правила за тяхната поддръжка и почистване. Прахосмукачката е не само за пода, а задължително трябва да се ползва и за кожените ви мебели. Това е най-добрия начин да почистите наистина качествено порите на кожата. Дори набитият в порите на кожата прах да не е видим с просто око, той определено е там и не забравяйте да почиствате освен хоризонталните и вертикалните повърхности облицовани с естествена кожа като врати за интериора, например или част от стена или друга мебел. Следва минаването с навлажнена кърпа, най-добре също да е от кожа, но без търкане! Повече време и внимание трябва да обърнете на местата, където има шевове, защото там се събира прах, а по-трудно се почиства. Добре е да намазвате кожата с препарат за естествена кожа, който да не съдържа мазнини, но пък да поддържа нейната свежест, особено ако мебелите са в помещения с минимална влажност.

Когато купувате мебели от естествена кожа е добре да ги съобразите за коя стая са. Дали ще са за кухнята, хола, детската или ще са част от качествено спално обзавеждане, защото и при най-добрата поддръжка от ваша страна мебелите ви не са застраховани от петна и разливане на течности върху тях. И ако това се случи и разлеете чай или кафе веднага попийте с хартия (за предпочитане салфетка или хартиена кърпичка, която да попива бързо), а после с леко сапунена вода зачистете в случай, че нямате препарат за петна. Желателно е да имате под ръка такъв препарат за всеки случай, за да може да отстраните петното качествено, особено когато разлеете течност или храна, които оставят трайно оцветяване върху естествени тъкани.

А ако имате малки деца трябва да сте подготвени и за непредвидени случки. Ако върху дивана ви попадне дъвка или восък веднага вземете лед от хладилника и сложете докато дъвката или восъка не се втвърдят. Тогава внимателно отстранете като внимавате да не нараните повърхността на кожата. В случай че следи от маркер, флумастер или химикал попаднат върху естествена кожа някои препоръчват да се залепи тиксо върху тях, да се притисне силно о да се отстрани. Това се случва особено, когато имате вътрешна тапицерия на входната врата или на стена в хола или кухнята – доказано любимите места за драскане на децата. Най-добре е да използвате препарат за петна, а ако не се справите по-добре извикайте специализирана фирма за почистване. И винаги се консултирайте за поддръжкатата на мебелите от естествена кожа с консултантите в магазина още при самата покупка.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!