≡ Menu

Какво е модерно в съвременната жилищна архитектура

Луксозно, екологично и технологично – всичко това описва най-точно модните тенденции в съвременната жилищна архитектура и интериорен дизайн.

Тенденциите в днешно време показват, че се увеличава интереса към по-малките жилища. Отминали са дните на пищните и прекомерно големи къщи. Новите домове са в основата си много по-опростени и компактни. Дори и мебелната промишленост показва опростени и по-малки по мащаб модели. Извънгабаритните „ пухкави кошетки” вече са заменени с по-минималистични в стил и усещане, с влияние от средата на миналия век. В резултат на тези по-малки по мащаб домове хората успяват да оползотворят по-добре пространствата си.

Големите по размери апартаменти не са така търсени в днешно време. Малките апартаменти са сред топ тенденциите и в областта на интериорния дизайн, според Националната Асоцияция на строителите на жилища.

Зелен живот

Това със сигурност не е тенденция, а по-скоро цел за развитие в бъдеще. Тук става дума за идея, която трябва да се развива за в бъдещето и която е свързана с използването на екологични строителни материали, бои, прозорци, подови настилки, плотове, електричество и други. Налице е увеличаването на търсенето на екологични бои и лепила. Обзавеждането на дома и аксесоарите следва този път.

Лукс

Въпреки намаляването на размерите на семейния дом има някои луксозни елементи, които все още се търсят. Сауните например отново стават модерни и се изграждат в близост до бани и басейни. Стаите за забавление също показват завиден интерес в последно време. Според Националната Асоцията на брокерите за недвижими имоти много хора спестяващи от разходи за почивка инвестират в стаи за забавление с мултимедийни прожекции.

През последните години зачестява използването на асансъори в еднофамилните жилищни сгради, където под един покрив се поместват няколко поколения. В тези домове често по-възрастните от семейството изпитват необходимост да заменят стълбището с асансъор.

Местене на открито

Собствениците на жилища изместват общите пространства, в които попринцип прекарват повече време с близките си на открито – веранди, тераси, палуби. Тези външни пространства се превръщат в открити жилищни площи, където собствениците на жилища отиват да се отпуснат и да прекарат времето си със семейството или да се хранят и забавляват заедно с приятели.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!