≡ Menu

Как да намалим сметките си за отопление

В днешната реалност, когато сме обградени от безкрупулни монополи, било то частни или държавни, трябва да съумеем да оцелеем. Да, дори и да звучи странно, имайки в предвид, че сме в 21 век и част от Европейския Съюз, ние, гражданите на Република България, продължаваме да сме подложени на експлоатация, характерна за годините от началото на миналия век. С риск да прозвучи примирено, това е положението и трябва да се търсят начини за справяне със ситуацията. Явно е, че никой няма да ни помогне, ако не си помогнем сами.

Методите, които ще предложа на вашето внимание ще са полезни както за хора, живеещи в апартаменти, така и за тези от вас, които обитават къщи. За последните, моят най-добър съвет е да минат на самостоятелна форма на отопление – инсталирайте си котел на твърдо гориво. Това е лукс, който обитателите на панелните комплекси не могат да си позволят. На тях им остава само да напряват промени в начина си на живот що се отнася до консумацията на електричество и парно.

В хола

Изключете всички уреда от стената – компютри, музикални уредби, DVD плеъри, телевизори (уреди, които са в режим на готовност също използват електроенергия). За тези уреди можете да използвате общ разклонител, който има бутон отстрани за включване и изключване. Това ще ви даде възможност да изключите всички електрически уреди с едно натискане.

Звучи очевидно, но изключването на осветлението във всички стаи, когато не се използват може значително да намали сметката ви за електроенергия. Освен това, заменете старите си крушки за луминесцентни такива. Те консумират минимална част енергия в сравнение с крушките с нажежаема жичка.

В кухнята

Купете си енергийно ефективни уреди. Морално остаряла бяла техника може да глътне до 30% от използваната енергия в дома ви. Хладилникът и фризерът работят по 24 часа на ден, 7 дни в седмицата и така се превръщат в най-енергоемките уреди. Ако можете, купите най-енергийно ефективен хладилник в рамките на бюджета ви. В идеалния случай поставете хладилника на хладно и добре проветриво помещение. Според редица изследвания ако постоянно поддържате температурата от 3-4 по Целзий може да намали годишната сметка за електроенергия значително. Ако пък ще пътувате за дълъг период от време, изпразнете хладилника и го изключете, за да спестите електричество.

Вече има доста онлайн достъпни сайтове предлагащи информация за различни продукти. Друга стъпка в правилната посока е да използвате електрически чайник вместо бързовар, когато искате да сгреете вода за сутрешното нескафе.

Ако живеете в къща

Освен горе посочените идеи, за да спестите от електроенергия, друг разумен ход от ваша страна би било да инсталирате в дома си локално парно, но разбира се преди това трябва да изберете правилната схема за него. Това е евтин, икономичен начин на отопление през зимата и подгряване на вода 365 дни в годината. Днес има голямо разнообразие от котлета на твърдо гориво, чиято цена не е никак висока и непосилна за нашите стандарти. Базов модел стартира от 2500 лв. с транспорт и монтаж. А спестените пари от разликата в цената на природния газ или нафта и дървата за огрев и пелетите ще ви послужи да си избиете инвестицията за доста кратко време.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!