≡ Menu

Как да изчислите колко мощни вентилатори да сложите в банята си?

Вентилаторите за баня издърпват парата от помещението и осигуряват обмен на свежия въздух. В днешно време има тенденция баните да се правят все по-големи. Това наистина поставя много различни въпроси пред инсталирането на вентилатори. Добрата вентилация също ще помага за премахване на мухъл и плесен, които се натрупват в помещенията, където има влага. Могат да бъдат използвани много методи, за да се изчисли препоръчителната мощност на вентилаторите. Единственото важно при изчисленията е резултатът. Вие трябва да изберете такива вентилатори, които да осигуряват осем пълни смени на въздуха в банята ви в рамките на един час.

вентилатори за баня

вентилатори за баня

Първи стъпки

Вие трябва да измерите дължината и широчината на помещението си. За да изчислите кубатурата на банята си, ще трябва да успеете да измерите и височината. В случай, че не се получават точни числа по време на измерването, то можете да ги закръглите. Това ще улесни сметките ви за мощността на вентилаторите за банята ви.

Все пак е препоръчително да премерите параметрите повече от веднъж. Умножете трите стойности – височината, широчината и дължината на банята си. Така ще получите кубатурата на вашата баня.

Изчисленията продължават

След като изчислихте кубатурата на вашата баня и получихте цяло число, вие ще трябва да го разделите на 60. Толкова са минутите, които се съдържат в един час. Това изчисление се прави, за да намерите вентилатори, които да сменят въздуха 8 пъти за един час. След това умножете числото по 8 заради осемте смени за един час. Закръглете числото и се опитайте да си намерите вентилатори, които да отговарят на това число.

В случай, че имате голяма баня е добре да си купите два вентилатора, които да разположите в различни секции на вашата баня. Можете и да изберете да поставите един много мощен вентилатор. Всичко зависи от вашите възможности и желания.

Дизайн на вентилаторите

Преди всичко е важно да се отбележи, че е добре да си купите вентилатори, които са от висок клас. Те винаги са по-безшумни. Освен това вентилаторите от висок клас са с много елегантен дизайн. Те се предлагат в различни цветове като черно, червено или бяло. Работната температура на вентилаторите е доста висока. Обикновено достига до 40 градуса. Те са изработени от алуминиева сплав или други материали, които са устойчиви на висока температура. Те се предлагат с клапа, която се затваря.

Вентилаторите за баня се отличават и с доста дълъг живот. След като ги инсталирате веднъж, няма да ви се налага да се занимавате с тях поне в следващите 30 000 часа.

Вие можете да изберете вентилатори, които имат възможност за прекъсване с датчик или таймер. Освен това вентилаторите в банята ви могат да се включват заедно с осветлението. Не забравяйте, че е нужно да оставяте вентилаторите да работят малко, след като сте се изкъпали. Това ще осигури премахването на всичката пара от банята ви. Така няма да се натрупват плесени и други нехигиенични спори.

Освен това е съвсем възможно вашите вентилатори за баня да засичат движение и да се включват. Това може би не е най-практичното решение за баня. Предложенията на пазара наистина са неизброими. Вие просто трябва да изберете вентилаторите, които отговарят на вашите стандарти.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!