≡ Menu

Изграждане на самостоятелност

Свободата е едно от нещата, които трудно се обясняват, но липсата й лесно се забелязва. Свободата да взимаме решения е това, което ни прави самостоятелни.

Понякога сме свикнали толкова много с удобното „не мога“, „не искам“ и „прекалено е трудно“, че не осъзнаваме кога предаваме живота си на обстоятелствата и хората около нас. Да си прекалено зависим те прави сляп за собствените ти възможности. Може и никога да не разбереш на какви невероятни неща си способен ако не опиташ.

Също както със статии като тази, правилен съвет в подходящия момент може да ни помогне много. Най-подходящия специалист за това може да бъде открит в център за личностно развитие.

Затова виж тези няколко съвета как да спрем чувството на безпомощност, което ни кара постоянно да търсим чужда помощ. Време е да бъдем независими, да докарваме нещата докрай и да покажем на света колко велики можем да бъдем.

Преструвай се докато стане реалност

Приеми, че никой няма да ти помага с нищо, имаш само себе си. Тази нагласа е важна, защото ако продължаваш да си мислиш, че някой ще дойде за да ти помогне, само ще чакаш и няма да свършиш нищо. Ако трябва се преструвай все едно е игра. Представи си, че си сам в нов град и не познаваш никого. Каквото и да искаш – ще трябва да си го свършиш сам.

Създай си план

Ако си самостоятелен и нямаш план – не си самостоятелен. Оставаш сляп за това колко зависим си всъщност. Това навярно подлудява приятелите и роднините ти, затова го промени възможно най-скоро. Създай си план и го измисли добре. Когато следваш собствения си план може да избегнеш това да следваш или възпрепятстваш други хора.

Изгради си навици

Сега, след като вече имаш план, време е да го превърнеш в навик. Това става като положиш съзнателно усилие да продължиш да следваш намеренията си. Всеки път когато това става е една стъпка по-напред към това да ги направиш навик. Към навиците е много по-лесно да се придържаме, тъй като те са вкоренени в нас. Ставаш несъзнателно привлечен към тези действия, до момента в който е трудно да спреш. Тогава ще знаеш че си успял.

Вземай решения

Като започнеш да се чувстваш по-комфортно с твоята самостоятелност е важно да упражняваш свободата си. Вземането на решения е най-лесния начин да го правиш. По този начин създаваш собствена пътека, която да следваш. За това започни да решаваш какво искаш и се научи да го постигаш.

Разбери ролята си в живота

Запомни, че никога не живееш сам. Ти си в свят заобиколен от други хора и е важно да си състрадателен към тези около теб. Това че си самостоятелен и независим не те прави автоматично директор и хората не са длъжни да се отнасят с теб като с такъв. Разбери къде наистина се вписваш и си изиграй картите по възможно най-добрия начин, вместо да искаш нови.

Поемай рискове

Единственият начин да оцелееш самостоятелно е да поемаш рискове. Дори да имаш най-добрите планове на света, винаги ще има някой или нещо, което да ти попречи. Наивно е да си мислиш, че това се случва само на другите или ти си изключение, така че бъди готов да рискуваш. Когато рискът се отплати – ще имаш успех зад гърба си. Когато не успееш – помисли къде си сгрешил и запомни урока.

Да си самостоятелен означава да живееш, следвайки своите вътрешни пориви, а не чужди идеи и обстоятелства. Никога не може да бъдеш наистина удовлетворен ако следваш чуждите мечти. Затова е твоя отговорност и задължение да вземеш живота си в ръце и да го направиш свой, защото „Няма по-голяма отговорност от свободата.“

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!