≡ Menu

Истинското въздействие от рециклиране на стара електроника

В забързаната обстановка, в която живеем, рядко остава време да помислим за здравето на околната среда. Всякакви технологии, удобства, екстри и лукс ни заливат и все по-малко се замисляме, колко много вредим на природата. В даден етап това може да се окаже голям проблем, нека опитаме за кратко да се пренесем в друго измерение и да се доближи до света около нас. Един от най-големите недостатъци на електроника е, че техните компоненти са токсични за околната среда, в случай, че се изхвърлят на открито по земята. Идеалната ситуация би била, че всички ние използваме, ремонт и променяме предназначението на нашите електроника, докато вече не можем и след това е време да научим повече за начините за рециклиране. Това е отговорно и задължение за всеки съвестен гражданин.

За съжаление, статистиката показва, че не се доближаваме до желания идеал, нито в отношение спрямо мобилни устройства, компютърни компоненти, електроника и битови уреди, нито спрямо колите си. Тонове стари железа се залежават по паркингите и в гаражите, а съвсем малка част от нас мисли за правилно усвояване на метала чрез рециклиране.

През 2014 г. статистиките сочат, че продажбите на смартфони в световен мащаб са нараснали с 23 на сто, но само 27% от нашия е-отпадъци се рециклират годишно. Това означава, че нашето потребление на смартфони и други джаджи продължава да нараства, докато ние продължаваме да хвърляме старите модели в кошчето за отпадъци както ежедневните хартии и найлонови торбички.

През 2010 г., съществува информация за 649 хиляди тона на е-отпадъци, които са изхвърлени от потреблението и само 2,440,000, които били рециклирани. Електронното оборудване и рециклиране не са толкова лесни, колкото да бъдат хвърлени в кофата за боклук, но ползите за здравето и околната среда в резултат от рециклиране на е-отпадъци са огромни. Специалистите по защита на околната среда и различни организации, които участват активно в подобни акции съветват да знаем, че половината от устройствата, които се изхвърлят все още работят. Ако всички хора по земята се включат в събирането и рециклирането, то 130 милиона мобилните телефони всяка година, ще спестят достатъчно енергия за захранване на 24 000 домове.

Ако ние рециклираме един милион изхвърлени лаптопи годишно, ще спестяваме еквивалента на захранване равен да снабди 3657 жилища. Повече от енергията, която би могла да се спести за електроника, вместо да произвежда чисто нови метали, може да се предотврати по-нататъшно замърсяване на въздуха и водата.

За всеки милион мобилни телефони се рециклират хиляди тонове мед, сребърни, златни части и такива от паладий. Всички те могат да бъдат възстановени. Много от металите, използвани в нашите джаджи са редки земни метали, които са в ограничено количество.

Какво можете да направите, за да се включите активно в рециклирането на отпадъка на планетата?

Добрата новина е, че рециклирането на електроника е лесно. Вече почти всяка организация приема използвана електроника за рециклиране, независимо от това къде е закупено устройството. Ако искате да си докарате малко пари от рециклиране на старите телефони, то проучете места за рециклиране във вашия регион.

Съществуват много организации, в които можете да дарите вашите използвани телефони и от чиито постъпления ще са от полза не само за вас, но и за получаващите ги и най-вече за околната среда. Сега може да финансирате големи каузи по целия свят, да научите как стоят нещата със скрап за коли, да предадете всичко старо и непотребно за вторични суровини. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да намалите скоростта и да зареждате за по-дълго. Да, всички нови модели са блестящи и впечатляващи, но използвайте ги разумно, а след като ви омръзнат или когато изневерят, моля рециклирайте.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!